Aktualni Volkswagen Touareg bo zadnji z osemvaljnikom pod motornim pokrovom

11. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Pri Volkswagnu zato menijo, da bo postal zanimiv tudi za zbiratelje.

Ko je Volkswagen na nedavnem avtomobilskem salonu predstavil zadnjo generacijo lani predstavljenega Touarega, opremljenega z osemvaljnim dizelskim motorjem, je javnost kar nekoliko presenetil s svojo potezo. Prav Volkswagen je eden izmed glavnih igralcev na področju zmanjševanja prostornin avtomobilskih motorjev in elektrifikacije, z omenjenim avtomobilom pa tovrstni praksi v celoti nasprotuje. A kot kaže, je Touareg V8 TDI zadnji predstavnik svoje vrste.

Čeprav je v očeh ljubiteljev bencinskih (in dizelskih) hlapov novinec vsekakor dobrodošla novost, pa je o njem za britanski Top Gear spregovoril vodja marketinga, Jurgen Stackmann, ki meni, da Volkswagen avtomobila s tovrstnim pogonskim sklopom ne bo več izdelal. »Najverjetneje gre za zadnjega osemvaljnega dizla, ki mu boste priča,« je dejal Stackmann. Ne nazadnje je Volkswagen Touarega v kombinaciji s šestvaljnim bencinskim motorjem, povezanim s 33-kilovatnim elektromotorjem, predstavil že v prejšnji generaciji in tako z njim napovedal slovo velikih dizlov.

Prav zaradi zgoraj napisanega in tega, da gre za izredno zmogljiv avtomobil, pa je Stackmann še prepričan, da bo Touareg V8 TDI postal zbirateljski primerek. »Imeli smo dolge pogovore o vozilu in menimo, da je Touareg prvovrsten avtomobil, ki se lahko kosa s tekmeci z vsega sveta. To, da smo mu namenili osemvaljni motor, je zanj nekako posebna čast, zaradi česar menim, da bo že vse od svojega prihoda na trg postal vozilo, ki si ga bodo v svojih zbirkah želeli imeti avtomobilski zbiratelji.«

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja