Aktualno: Skoraj sto novosti za leto 2014

27. 1. 2014
Deli

Ob prihodu novega leta je prav, da pogledamo, kaj nam leto 2014 obeta na področju avtomobilskih novosti.

Tradicija ostaja, torej si bomo novosti ogledali kar po znamkah, in da se ne bi kdo počutil zapostavljenega, se jih bomo lotili po abecednem redu.

Kaj kmalu, že februarja, bosta slovenskim kupcem na voljo dve prenovljeni Alfi, MiTo in Giulietta. Zanju je gotovo, da se bosta pojavili pri nas, nekaj meglice nejasnosti pa je še glede tega, ali bo nekaj kupcev deležnih tudi Alfine športne novosti, majhne 4C.

Obetavnejša je Audijeva bera. Najmočnejši A1 do zdaj bo kupce razveseljeval od maja, že prej pa bo na voljo limuzinski S3. Ob istem času je obljubljen tudi S8, potem ko se je pravkar začela prodaja prenovljenega A8. Edini novi model se obeta za konec leta. Tedaj bo na slovenske ceste zapeljal novi TT, seveda tokrat zasnovan na tehnični osnovi MQB, kakršno že uporablja tudi A3.

Drugi Bavarec in druga prestižna znamka na našem sezanmu je BMW. V skladu z odnosom slovenskih kupcev in javnosti do električnih avtomobilov je tudi njihov načrt glede prihoda na slovenski trg – če bo že mogoče i3 dobiti pri nas, bo to morebiti konec leta 2014 ali celo kasneje. Že za marec se obetata dve klasični novosti, nova 2 Coupé in 4 Cabrio, za sredino leta sta napovedani dve športni različici, M3 in M4 Coupé, ki ju bo BMW prvič pokazal na prihajajoči avtomobilski razstavi v Detroitu, ter še ena karoserijska variacija na 'štirico', GrandCoupé. Mesec dni kasneje bo na voljo še en povsem nov avtomobil – kupejevska različica X3 z bolj 'odraslo' oznako, X4. Dve novosti pa bomo dočakali konec leta, 2 Active Tourerja in novega X6.

Citroën nam bo leta 2014 predstavil kar tri povsem nove avtomobile. Prvi bo že maja novi večji kombi Jumper, septembra pa kar dve novosti, naslednik sedanjega C1 in povsem novi brez predhodnika – C4 Cactus. Ob tem lahko junija ali julija pričakujemo še prenovljenega DS3.

Fiatove novosti so v zadnjem času dokaj redke, za prihajajoče leto pa je obetov kar nekaj. Naslednik kombija Ducata (brat z Jumperjem) se kupcem obeta septembra. Precej prenovljeni Fiat 500, tudi z različico z dodatnim parom vrat na bokih, ter novi mini SUV 500X pa sta predvidena za konec leta. Predvsem pri zadnjem se prav lahko zgodi, da bo za slovenske kupce na voljo šele v začetku leta 2015.

Tudi Ford bo imel nekaj novega za tiste, ki potrebujejo večji in uporabnejši avtomobil. Novi kombi Toureno Connect bo v prodaji od januarja. Takoj po predstavitvi na pariški avtomobilski razstavi bo na voljo prenovljeni Focus, mini SUV EcoSport pa, če sploh, decembra.

Hondina novost bo verjetno le ena, karoserijska povečava Civica, njegova različica Tourer bo pri nas na voljo od februarja, ko bo tudi Civic dobil nekaj izboljšav z letnico 2014. Slabi pa so za leto 2014 obeti z novim mini SUV-jem, ki ima na Japonskem ime Vezel. Evropska različica (z novim imenom ali pa 'starim' HR-V) bo na ogled na pariški razstavi oktobra, tako da je večja verjetnost, da bo k nam prišel šele leta 2015.

Hyundai bo prihajajoče leto prenovil svojo ponudbo majhnih avtomobilov. Najprej bo že januarja kupcem na voljo prihodnji rod i10, jeseni pa se obeta še prihodnji rod i20.

F-Typova kupejevska karoserija bo ljubiteljem znamke Jaguar na voljo od sredine leta, že nekaj časa obetani tekmec Audija A4 in BMW-ja 3, verjetno z oznako X-Type, pa prihaja šele kasneje.

Srednji terenec Cherokee, tudi s štirivaljnikom in devetstopenjsko avtomatiko, naj bi Jeep tudi k nam pripeljal v drugi polovici leta 2014, začetek prodaje Jeepsterja, brata Fiatovega 500X, pa bo s konca prihajajočega leta premaknjen na kasnejši termin.

Kijina že dolgo obljubljena zamenjava generacije Sorenta naj bi se zdaj zgodila marca, mesec kasneje se obeta prenovljena Optima, maja pa naj bi bil na voljo že drugi rod Soula, ki ga je Kia prvič pokazala na septembrski avtomobilski razstavi v Frankfurtu. Konec leta bo slovenskim kupcem na voljo prenovljeni Sportage.

Lexus bo kupcem najprej predstavil prenovljenega CT 200h, septembra pa kupe na osnovi IS z oznako RC. Novi srednje veliki terenec RX naj bi bil na voljo od konca leta.

Mazdina ponudba Trojke bo že januarja dopolnjena s turbodizelsko različico, trije novi modeli pa so predvideni za konec leta. To sta naslednika 2 in MX-5, povsem nov pa bo manjši terenec CX-3.

Dve modelni novosti za slovenski trg napoveduje tudi Mercedes-Benz, oba bosta pri nas že pomladi. Najprej se obeta novi križanec GLA, kakšen mesec kasneje pa tudi že razred C, ki ga bodo Stuttgartčani javnosti prvič predstavili na detroitskem salonu. Mesec dni kasneje bo kupcem na voljo tudi novi razred V. Je naslednik avtomobila, ki je sicer že imel takšno oznako, a zadnjih nekaj let je bil Mercedesov večji kombi znan kot Viano. C-jeva karavanska različica (T) bo ponudbo dopolnila septembra, mesec kasneje pa bo prenovljeno podobo dobil še razred B.

Novi Mini je seveda za njegove pristaše pravi dogodek leta. No, 2014 bodo lahko slavili dvakrat. Najprej maja, ko bo na voljo tretji rod s trivratno karoserijo, proti koncu leta bo tu še petvratna.

Še ena japonska znamka z dokaj nejasno prihodnostjo je Mitsubishi. Zaradi pogajanj o ceni je še vedno nejasno, kdaj in ali sploh bo na trg prispel naslednik Colta, Spacestar. Obeti za novega Pajera so tudi odvisni od tega, kdaj bo Mitsubishi svoj avtomobil predstavil svetovni javnosti. Pričakovana je premiera v Ženevi, a še ni potrjena.

Nissanov Qashqai (drugi rod) se bo pri slovenskih kupcih pojavil že marca, nekoliko večji terenec X-Trail se obeta za sredino leta. Tretja novost je Nissanov ponovni resnejši poskus z avtomobilom nižjega srednjega razreda. Po ukinitvi Almere in poskusu z neizrazito Tiido naj bi zdaj pripravili avtomobil, ki bi morebiti lahko spet 'zažgal', kot Sunny pred dvajsetimi in več leti.

Že na začetku prihajajočega leta bo prenovljena Oplova Meriva, za konec leta (z možnim preskokom v začetek leta 2015) pa se obeta naslednica Corse. Sicer pa se bo Opel med letom poskušal kupcem prikupiti s prenovljenimi motorji.

Peugeot je ena od znamk z največjim seznamom novosti za prihajajoče leto. Kar tri novosti so predvidene za januar, prenovljena trojica 3008, 5008 in RCZ-R. Maja se obeta kombi Boxer, morda že prej ali pa isti mesec tudi podaljšana karoserijska različica 308Break. Za jesen pa je na vrsti še osvežitev ponudbe mini avtomobilov z novostjo – 108.

Dve novosti Porschejevih terencev bo dopolnilo še nekaj motornih novosti pri 911. Novi Macan je naznanjen za maj, prenovljeni Cayenne za december.

Renault za prihajajoče leto načrtuje dve najpomembnejši novosti za osvežitev svoje ponudbe. Novi rod Twinga bo na voljo po predstavitvi na oktobrskem pariškem mondialu, tam bo stala tudi nova Laguna, ki pa bo h kupcem prišla okoli mesec dni kasneje kot Twingo. Že se obeta še ena osvežitev za Mégana.

V karavansko različico podaljšani Seatov Leon bo na voljo že kaj kmalu, nekaj dlje pa bo treba počakati še na najmočnejšo različico – Cupro.

Subarujevega WRX STI kot nov model je bilo mogoče prvič videti na novembrski avtomobilski razstavi v Los Angelesu. Staro slavo s kombinacijo šestih črk naj bi od sredine leta Subaru tudi poskušal podoživeti v Evropi, morebiti se obeta celo kupcem pri nas.

Škodinega prenovljenega Yetija kupci lahko dobijo od januarja, Octavio Scout bo prvič mogoče videti marca na razstavi v Ženevi, v trgovskih salonih se obeta od avgusta. Kaj kmalu po premieri na pariškem salonu pa bo tudi za slovenske kupce na voljo Fabia (kot limuzina in karavan).

Toyota s francoskim partnerjem iz skupnega projekta PSA-Toyota (ob Citroënovem C1 in Peugeotovem 108) za avgust pripravlja še Ayga. Že februarja bo na voljo avtomobil, ki je nastal v sodelovanju z drugim partnerjem, BMW. Verso z novim bavarskim turbodizlom bo na prodaj od februarja. Prenovljenega Yarisa lahko pričakujemo takoj po predstavitvi na pariškem mondialu (Toyota se v Franciji počuti kot doma zaradi svoje tovarne, kjer Yarise tudi izdelujejo).

Prenovljenega Pola in premiernega Golfa Sportsvana slovenski Volkswagen načrtuje za prodajo v juniju, prenovljeni Scirocco bo na voljo septembra, še nekaj kasneje pa dvojica Jetta in Touareg. Za lep konec leta se Volkswagen pripravlja z uveljavitvijo prihodnjega Passatovega rodu.

Kupci Volvov pa niso preveč navajeni na novosti. Zato bo prva in edina, in še ta pogojno, le povsem novi terenec XC90, katerega začetek prodaje pa se prav lahko z za zdaj predvidenega konca 2014 premakne na začetka leta 2015.

Novosti 2014

Znamka    Model    Vrsta spremembe    Čas spremembe

Alfa Romeo    MiTo    prenova    februar

Alfa Romeo    Giulietta    prenova    februar

Alfa Romeo    4C    nov model    sredina leta

Audi    S1    različica    maj

Audi    A3 Cabrio    različica    april

Audi    S3 Limuzina    različica    februar

Audi    TT    nov model    konec leta

Audi    A6 in A7    prenova    konec leta

Audi    S8    različica    februar

BMW    i3    nov model    konec leta

BMW    2 Coupé    nov model    marec

BMW    2 Active Tourer    nov model    konec leta

BMW    4 Cabrio    nov model    marec

BMW    M3/M4    različica    sredina leta

BMW    M4 Cabrio    različica    september

BMW    4 Grand Coupé    različica    sredina leta

BMW    X1    prenova    marec

BMW    X4    nov model    julij

BMW    X6    nov model    konec leta

Citroën    C1    nov model    september

Citroën    DS3    prenova    sredina leta

Citroën    Jumper    nov model    maj

Citroën    C4 Cactus    nov model    oktober

Fiat    500X    nov model    konec leta

Fiat    500 5v    prenova    konec leta

Fiat    Ducato    nov model    september

Ford    EcoSport    nov model    december

Ford    Focus    prenova    oktober

Ford    Tourneo Connect    nov model    januar

Honda    Civic Tourer    različica    februar

Honda    Vezel    nov model    konec leta

Hyundai    i10    nov model    januar

Hyundai    i20    nov model    oktober

Jaguar    F-Type    različica    maj

Jeep    Jeepster    nov model    konec leta

Jeep    Cherokee    nov model    september

Kia    Soul    nov model    maj

Kia    Optima    prenova    april

Kia    Sportage    prenova    konec leta

Kia    Sorento    nov model    marec

Lexus    CT 200h    prenova    april

Lexus    RC    nov model    september

Lexus    RX    nov model    konec leta

Maserati    Ghibli    nov model    januar

Mazda    3 CD    različica    januar

Mazda    2    nov model    konec leta

Mazda    CX-3    nov model    konec leta

Mazda    MX-5    nov model    konec leta

Mercedes-Benz    B    prenova    oktober

Mercedes-Benz    GLA    nov model    marec

Mercedes-Benz    C    nov model    maj

Mercedes-Benz    C-T    različica    oktober

Mercedes-Benz    V -razred (Viano)    nov model    junij

Mini    Cooper    nov model    marec

Mini    Cooper 5v    različica    konec leta

Mitsubishi    Spacestar    nov model    april

Mitsubishi    Pajero    nov model    konec leta

Nissan     Sunny    nov model    konec leta

Nissan     Qashqai    nov model    marec

Nissan     X-Trail    nov model    avgust

Opel    Corsa    nov model    december

Opel    Meriva    prenova    februar

Opel    Vivaro    prenova    november

Peugeot    108    nov model    september

Peugeot    308 Break    različica    april

Peugeot    3008    prenova    januar

Peugeot    5008    prenova    januar

Peugeot    508    prenova    oktober

Peugeot    RCZ-R    različica    januar

Peugeot    Boxer    nov model    maj

Porsche    Macan    nov model    maj

Porsche    Cayenne    prenova    december

Porsche    911 Targa    različica    junij

Renault    Twingo    nov model    konec leta

Renault    Mégane    prenova    marec

Renault    Laguna    nov model    december

Seat    Leon ST    različica    februar

Seat    Leon Cupra    različica    marec

Subaru    WRX STI    nov model    avgust

Suzuki    Alto Plus    različica    september

Škoda     Fabia    nov model    december

Škoda     Yeti    prenova    januar

Škoda     Octavia Scout    različica    avgust

Toyota    Aygo    nov model    september

Toyota    Yaris    prenova    oktober

Toyota    Verso D    različica    februar

Volkswagen    Polo    prenova    junij

Volkswagen    Golf Sportsvan    različica    junij

Volkswagen    Golf R    različica    december

Volkswagen    Jetta    prenova    november

Volkswagen    Passat    nov model    december

Volkswagen    Scirocco    prenova    september

Volkswagen    Touareg    prenova    november

Volvo    XC90    nov model    konec leta

besedilo Tomaž Porekar foto tovarne, Automedia in Bojan Perko

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja