Alpine povečuje proizvodnjo modela A110

17. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

S tem želijo pri Renaultu skrajšati čakalne vrste za dobavo vozila, ki naj bi trenutno znašala kar 14 mesecev.

Retro je 'in' in tega se avtomobilski proizvajalci še kako dobro zavedajo, še posebej v svetu športnih avtomobilov. Zadnje čase se sem uvršča tudi Renault, najbolj po zaslugi športnika Alpine A110, ki s svojo podobo nezmotljivo spominja na originalni avtomobil s tovrstnim imenom, ki je na ceste zapeljal leta 1955 in nato pustil neizbrisen pečat v svetu relija. Njegov naslednik je namreč med kupci z nekoliko bolj globokimi žepi prava atrakcija.

Zanimanje za avtomobil pa naj bi se posledično poznalo tudi pri količini naročil, ki so jih pri Renaultu prejeli za nakup novega športnika. Kljub upadu zanimanja za športne avtomobile je namreč A110 vse od lanske marčevske predstavitve med bolj zaželenimi avtomobili. Do zdaj so namreč pri Renaultu po podatkih spletne strani Automotive News Europe prejeli že okoli pet tisoč rezervacij, čeprav bo Renault naročila začel uradno zbirati šele septembra.

Teden in pol za izdelavo enega vozila

Proizvodnjo avtomobilov so sicer začeli že decembra lani, do zdaj pa je bilo izdelanih le 1.200 vozil, kar pomeni, da bodo svoje avtomobile letos prejeli le tisti kupci, ki so rezervacije za naročilo oddali ob začetku. Za preostale medtem velja čakalna doba okoli 14 mesecev, ki pa jo Renault zdaj želi zmanjšati, zaradi česar bodo povečali proizvodnjo s 15 na 20 vozil dnevno. To se sicer še vedno ne zdi veliko, vendar pa pri Renaultu poudarjajo, da za izdelavo enega avtomobila potrebujejo kar 10 dni. »Trenutno je kvaliteta izdelave naša prva skrb … in druga in tretja. Šele nato se lahko začnemo pogovarjati o kvantiteti,« je za zgoraj omenjeno spletno stran dejal Sebastien Erphelin, direktor znamke Alpine.

Model A110 sicer izdelujejo v tovarni Dieppe, katere letna kapaciteta znaša zgolj šest tisoč vozil. V njej sicer poleg omenjenega avtomobila, katerega cene se gibljejo med 54.700 in 58.700 evri, izdelujejo še Renaulta Clia R.S.; teh iz tovarne vsak dan zapelje 25. S povečanjem proizvodnje A110 bodo proizvodne kapacitete narasle na 5.200 vozil, kar pomeni, da bi v prihodnje lahko prišlo še do dodatnega povečanja, če bo zato seveda obstajala potreba, morda tudi v obliki novega modela znamke Alpine.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"