Ameriške sanje na Ježici: 2.000-'konjski' Mustang, Trans Am iz nadaljevanke Knight Rider, ...

3. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Ob kopici klasičnih ameriških avtov je zagotovo največjo pozornost požel dirkalni Ford Mustang.

Letošnja, že 13. izvedba srečanja lastnikov ameriških vozil, ki se zadnja leta odvija ob kopališču Laguna v Ljubljani, je tudi letos postregla z nekaj zanimivimi vozili, največja atrakcija pa je bil vsekakor prav poseben Ford Mustang fastback z letnico izdelave 1965. Avtomobil namreč s tovarniško različico tega ameriškega klasika nima prav dosti skupaj, kar vidimo že na prvi pogled. Je precej daljši, prava narava avtomobila pa se pokaže šele ob takrat, ko se dvigne lahka karoserija, narejena iz steklenih vlaken. Avtomobil je namreč namenjen dirkam v pospeševanju, opremljen pa je z motorjem, ki proizvede kar 2.000 'konjev'.

Knight Rider!

Prireditve se je poleg domačih lastnikov in ljubiteljev ameriških avtomobilov udeležilo tudi nekaj voznikov iz tujine; največ jih je prišlo iz Hrvaške, nekaj pa tudi iz Avstrije. Izmed predstavljenih vozil so prevladovali različni modeli Ford Mustang, Chevrolet Corvette in podaljšane različice Lincolnovih Towncarjev.

Poleg omenjenih avtomobilov pa je bilo razstavljenih tudi nekaj redkejših in bolj atraktivnih vozil, kot so Plymouth Road Runner, letnik 1972, Ford Thunderbird druge generacije in pa replika slavnega Pontiacovega Trans Ama, kakršnega je vozil David Hasselhoff v televizijski seriji Knight Rider.

Za konec še Harleyi

Za popestritev zbirke razstavljenih avtomobilov so poskrbela še štiri vozila iz druge svetovne vojne in nekaj motociklov, dogodek, ki so ga tako obiskovalci kot razstavljavci najbolj pričakovali, pa je bilo merjenje glasnosti izpuhov, kjer ponovno zmagal že zgoraj omenjeni Road Runner. Pester spremljevalni program se je odvijal že čez dan z različnimi stojnicami za nakup spominkov, izdelavo poslikav – tako na avtomobilih, kot obiskovalcih – ob peti uri popoldan pa so na prizorišče pripeljali lastniki dvokolesnih ameriških legend, motociklov Harley Davidson. Program se je s tombolo nadaljeval pozno v noč, ko so goste zabavale različne glasbene skupine, razglasili pa so zmagovalca tombole, ki je domov odpeljal unikatno mestno kolo.

Jure Šujica

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja