Test boksov za prevoz psov: še zdaleč niso vsi dovolj dobri!

29. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Za zagotovitev varnega prevoza psa v vozilu je potrebno nekoliko globje seči v žep.

Pred štirinajstimi dnevi je na Vranskem potekala novinarska konferenca o varnem prevozu psov v avtomobilih. Kljub temu, da je v Sloveniji registriranih kar 230.000 psov, njihovemu varnemu prevozu veliko ljudi posveča vse premalo pozornosti. Pogosto tako vidimo pse, ki se prosto gibajo po kabini, kar je v primeru nesreče lahko usodno tako za žival, kot tudi za potnike v vozilu. Kakšna pa je torej rešitev za varen prevoz psa?

AMZS Motorevija je zato pripravila test skupno devetnajstih pripomočkov za varen oziroma vsaj varnejši prevoz psov v avtomobilu. Sem so uvrstili sedem kovinskih/aluminijastih transportnih boksov, dva žičnata boksa, dva plastična boksa, boksa iz blaga in pa šest varnostnih oprsnic. Z njimi so nato opravili več testov, združenih v štiri kategorije, med njimi varnost za psa in potnike v primeru trka, primernost za pse srednje velikosti ter rokovanje, čiščenje in vzdrževanje.

Boksi edina rešitev, vendar pa niso vsi dovolj dobri

Največja pozornost je bila brez dvoma namenjena varnosti psov in potnikov v primeru trka s hitrostjo 50 kilometrov na uro. Rezultati so bili zgovorni. Izmed šestih oprsnic niti ena ni ponudila ustrezne zaščite potnikov in živali. Pri štirih je namreč prišlo bodisi do pretrganja blaga, bodisi do zloma kovinskih sponk oprsnice. Dve izmed njih sta sicer ohranili svojo strukturo, vendar pa zaradi predolgega pasu, ki povezuje oprsnico s sidriščem, nista pravočasno zaustavili lutke, ki je simulirala psa, ki je zato končala v naslonu sprednjega sedeža s poškodbami, kakršnih žival v pravem trku nebi preživela.

Boksi se zato zdijo boljša izbira in kar tudi so, vseeno pa še zdaleč ne gre vseh metati v isti koš. Izkazalo se je, da dobro varnost ponujajo le trije izmed sedmih boksov – vsi trije so narejeni iz aluminija. Žičnati kletki sta se na drugi strani ob trku močno deformirali, stene plastičnih boksov pa je lutka psa v obeh primerih prebila. Pri omenjenih štirih boksih je posledično prišlo do deformacij, ki bi bile za žival usodne. Platneni kletki sta zasnovani nekoliko drugače, namesto v prtljažnem prostoru pa sta namenjeni prevozu živali na zadnji klopi. Vseeno pa se nista odrezali dobro, saj se je ena ob trku strgala, pes pa je poletel iz nje, medtem ko je druga psa zadržala zgolj po zaslugi varnostnega pasu.

Sklep je torej jasen, ko pride do prevoza psov v avtomobilih, je edina rešitev, ki zagotavlja dovoljšno stopnjo varnosti, pravilno nameščen boks za transport živali v prtljažniku. Cene takih boksov se prično pri 140 evrih, vendar pa so bolj kot ne edina možnost, ki lahko prepreči hujše poškodbe ali celo smrt psa v primeru prometne nesreče.

Jure Šujica
foto: AMZS Motorevija

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja