Aston Martin DB4 praznuje 60 let

17. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Slovesnost ob jubileju bo potekala v sklopu prireditve Concours d'Elegance v Kaliforniji.

Na prvi pogled bi pomislili, da je na zgornji fotografiji prav tak avtomobil, kot ga je v nekaterih filmih vozil slavni tajni agent James Bond in s tem hkrati poskrbel za njegovo večno slavo, a ni tako. Bond je namreč v filmih uporabljal Astona Martina DB5, enega izmed najslavnejših predstavnikov znamke, za njegovo podobo pa je v veliki meri 'kriv' njegov predhodnik, model DB4. Prav slednji pa ravno te dni praznuje 60. obletnico.

Prvi DB4 je namreč iz tovarne Paganell Newport zapeljal 16. avgusta 1958 in s tem začel linijo 'klasične trojice' Aston Martinov, ki jo poleg modela DB4 sestavljata še DB5 in njegov naslednik, DB6. Doživel je pet serij, poleg tega pa so ga za dirkaške potrebe predstavili tudi v različicah DB4 GT, DB4 GT Zagato ter DB4 GT Bertone Jet. Leta 1959 je DB4 GT (od klasičnega DB4 se je razlikoval po aluminijasti karoseriji in 13 centimetrov krajši medosni razdalji), za volanom katerega je sedel sir Stirling Moss, že na svoji premierni dirki v Silverstonu zmagal in se zapisal v zgodovino.

Celotna flota na ogled v Kaliforniji

DB4 GT Zagato na drugi strani velja za enega izmed najbolj zaželenih in iskanih Aston Martinov vseh časov. Tovarna je namreč za nastop na dirki za 24 ur Le Mansa z italijanskim oblikovalskim studiem sklenila dogovor o izdelavi karoserije. 25 avtomobilov naj bi bilo izdelanih, vendar pa je v Italijo prispelo le 19 šasij, na katerih so pozneje izdelali ene izmed najredkejših avtomobilov na svetu. V Le Mansu se avtomobil sicer ni izkazal, saj sta obe posadki, ki sta bili na startu, odstopili še pred koncem dirke.

Aston Martin bo okroglo obletnico modela DB4 praznoval v slogu, saj bodo vse zgoraj naštete avtomobile predstavili na bližajočem se avtomobilskem tednu v Montereyju v Kaliforniji. Poleg njih pa bo razstavljen tudi eden izmed 25 primerkom serije vozil DB4 GT Continuation. Britanska znamka je namreč lani  sprejela odločitev in za svoje najpremožnejše kupce izdelala še dodatnih 25 dirkalnikov DB4 GT.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja