Aston Martin obudil še eno legendo

10. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Tokrat je na vrsto prišel dirkalnik DB4 Zagato.

Aston Martin DB4 že sam po sebi ni ravno vsakdanji avtomobil. Še bolj redki pa so primerki, za karoserijo katerih je v 60. letih prejšnjega stoletja poskrbel oblikovalski studio Zagato. Zgolj 19 vozil, namenjenih avtomobilskim dirkam in dvobojem s Ferrariji tistega časa, je bilo izdelanih v sodelovanju med angleško znamko in italijanskim oblikovalcem karoserij, ta številka pa se bo še letos podvojila.

Po uspešni seriji 25 izdelanih primerkov standardnega DB4, ki jih je Aston Martin izdelal pred dvema letoma, so se namreč v britanskem podjetju odločili, da enako pripravijo in izdelajo še 19 primerkov modela DB4 Zagato GT Continuation. Pri tem bodo združili novodobno tehnologijo in znanje ter tehniko izdelave karoserijskih delov iz časov, ko je šlo za povsem nov avtomobil. Blatniki, pokrovi motorja, vrata in druge komponente, ki bodo dale vozilu končno podobo, bodo tako izdelane ročno iz 1,2 milimetra debelega jekla, a bodo zaradi računalniške podpore vanje vključene vse potrebne podrobnosti.

Znova astronomske cene

»V teh 19 vozil bomo prelili vse naše znanje in spretnosti ročne izdelave, s čimer bomo vanje vključili najbolj napredno tehnologijo izdelave, a hkrati obdržali pristnost prvotnega dizajna. Po neslutenem uspehu obujenega DB4 GT bomo tako v 21. stoletju znova obudili del Aston-Martinove folklore,« je dejal Paul Spires, predsednik oddelka Aston Martin Works.

Pristnost avtomobila bo sicer opazna tudi pod karoserijo, kjer se ne bo skrival kak moderen osemvaljnik s turbo puhali, temveč 'zgolj' linijski šestvaljnik z dvema vžigalnima svečkama na valj, kakršnega je v sebi skrival izvirnik. Gre za delo poljskega inženirja Tadeka Mareka, motor pa kljub stari zasnovi iz sebe iztisne spoštljivih 380 'konjev' oziroma 279 'kilovatov moči. Bo pa za tako ekskluziven avtomobil treba odšteti zajeten kupček denarja. Šest milijonov funtov ali sedem milijonov evrov bo stal novi DB4 Zagato, brez upoštevanih dajatev. Kupcev pa se bo kljub temu zagotovo kar trlo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja