Aston Martin Rapide AMR je najhitrejša Aston Martinova limuzina do zdaj

13. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Končna hitrost blizu 330 kilometrov na uro in več kot 600 'konjev' moči Rapida AMR uvršča tudi med najhitrejše limuzine vseh časov.

Aston Martin na avtomobilskih dirkah nastopa z dirkalnikom, osnovanim na dvovratnem modelu DB11, ki nosi oznako GT12. A če bi se odločili in začeli nastopati s štirivratno športno limuzino, modelom Rapide, bi to delovalo nekako tako kot najnovejši izdelek britanske znamke, ki sliši na ime Aston Martin Rapide AMR.

Da gre za pri zadnji stvaritvi Aston Martinovega športnega oddelka AMR za nekaj posebnega, priča že zunanjost avtomobila, ki skoraj v celoti sledi konceptu, predstavljenem na lanskem avtomobilskem salonu v Ženevi. Sprednji del tako z novo masko in dnevnimi lučmi hkrati povzema eleganco avtomobilov, izdelanih v sodelovanju z oblikovalskim studiem Zagato, in športnost dirkaškega Vantagea AMR Pro. Zunanjih sprememb je sicer še precej več – nov pokrov motorja z večjimi odprtinami, novi pragovi, spojler in še bi lahko naštevali – vse pa so namenjene optimizaciji aerodinamike avtomobila.

Ni prostora za prisilno polnjenje

Bistvo novega avtomobila se seveda skriva pod posodobljeno karoserijo. Šestlitrski 12-valjni motor ima korenine v omenjenem dirkalniku GT12 in kljub odsotnosti turbo puhal še vedno lahko proizvede 603 'konjev' oziroma 443 kilovatov moči in 630 njutonmetrov navora. To zadostuje za pospeške od 0 do 100 kilometrov na uro v 4,2 sekunde in najvišjo hitrost 328 kilometrov na uro. Za krotenje moči je avtomobil dobil še izboljšano (in nekoliko nižje vzmetenje) ter nov zavorni sistem. Ta je sestavljen iz kar 400 milimetrov širokih zavornih kolutov spredaj in nekoliko manjših, 360-milimetrskih zadaj. Ti so izdelani iz mešanice ogljika in keramike, vanje pa ob zaviranju grizejo čeljusti s šestimi bati spredaj in štirimi na zadnjem kolesnem paru.

»AMR je vzel tehnologijo iz našega dirkaškega oddelka in z njo še obogatil športni duh naših cestnih avtomobilov. Rezultat tega je Rapid AMR, naš najbolj ekstremen štirivratni avtomobil do zdaj. S povečanimi motornimi zmogljivostmi, ostrejšo dinamiko in še bolj udarnim oblikovalskim jezikom smo pri Aston Martinu Rapida pripeljali do novih ekstremov,« je dejal Andy Palmer, predsednik in generalni direktor znamke Aston Martin.

Rapide AMR bo na voljo v štirih barvah in treh barvnih shemah, ki se bodo razlikovale glede na obarvanost aerodinamičnih dodatkov na zunanjosti, enak motiv pa se bo nato nadaljeval tudi v alkantaro in ogljikova vlakna odeti notranjosti. Sicer pa bo na zgolj 210 primerkov omejena serija vozil na voljo kupcem po vsem svetu, razen na Kitajskem in v Rusiji. Cene se bodo v Nemčiji začele pri 229.950 evrih, prvi kupci pa bodo svoje avtomobile dobili še pred koncem leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja