24 Aston Martinov DBS 59 za 24 ur Le Mansa

2. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Posebna serija vozil bo na voljo izključno v Cambridgeu, naročila zanj pa sprejemajo tudi prek spleta.

Zgodovina znamke Aston Martin je, kot smo pred časom v naši rubriki že ugotavljali, prežeta z avtomobilskim dirkanjem. V skoraj stoletje dolgi dirkaški zgodovini so dirkači z avtomobili znamke Aston Martin osvojili številne uspehe, a le redki se lahko kosajo z uspehom iz leta 1959, ko je trojica dirkačev s Carrollom Shelbyjem na čelu v dirkalniku DBR1 znamki prinesla prvo (dvojno) in do zdaj edino zmago v skupnem seštevku vseh razredov.

Ko je torej Aston Martinova podružnica v Cambridgeu izrazila željo po izdelavi posebne serije vozil DBS Superleggera, so se v Gaydonu, kjer je sedež podjetja, hitro odzvali in v oddelku za posebna naročila Q by Aston Martin pripravili posebno serijo vozil, poimenovanih DBS 59. Ta bo količinsko izredno omejena, izdelanih bo namreč le 24 avtomobilov, po eden za vsako uro 24-urne preizkušnje.

Pod pokrovom motorja nič novega

Športnik se bodo od klasičnih predstavnikov svoje vrste ločili že na prvi pogled. Po zgledu modela DBR1 bodo namreč navzven obarvani v tako imenovano dirkaško zeleno barvo Aston Martin, na kateri pa bodo za barvno pestrost skrbeli številni elementi iz ogljikovih vlaken. Notranjost bo na drugi strani obarvana v kombinacijo obsidian črne in kostanjevo rjave barve, ki bosta prekrivali usnjene sedeže. Sicer pa bodo tako na zunanjosti kot v kabini nameščeni številni bronasti dodatki in napisi, ki bodo razkrivali poreklo avtomobila.

Pod pokrovom motorja ali na podvozju novosti ne bo. Avtomobil bo tako poganjal nespremenjen 5,2-litrski s turbo puhalom podprt motor V12 z močjo 725 'konjev' (533 kilovatov). Bodo pa zato lastniki poleg vozila za bolj dirkaški občutek prejeli še čelado in rokavice, na pogled enake tistim, ki so jih na legendarni dirki uporabljali Aston Martinovi dirkači. V komplet pa sta poleg tega vključena še dvodelni set prtljage in posebno pregrinjalo za avtomobil.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"