EuroNCAP: Audi A6 in VW Touareg dobila pet zvezdic, Suzuki Jimny tri (video)

21. 9. 2018
Deli

Na zadnjih testih je agencija za preverjanje varnosti novih avtomobilov preizkusila štiri novince. Audi A6 in Volkswagen Touareg sta blestela z vsemi petimi, Ford Tourneo Conect je dobil štiri, novi Suzuki Jimny pa tri.

Touareg in A6 sta se posebno dobro izkazala na področju varnosti ranljivih udeležencev v prometu in sta ustregla tudi novim zahtevam, ki od novih avtomobilov pričakujejo sistem AEB z zaznavanjem kolesarjev.

Ford Tourneo Connect v bistvu ni nov avtomobil, ampak le prenovljeni model, ki je bil prvič predstavljen leta 2013, zato so štiri dosežene zvezdice zanj zelo soliden uspeh. Po prenovi mu je Ford celo v lahkih gospodarskih različicah namenil dodatne varnostne sisteme, kakršna sta AEB in pomoč pri ohranjanju smeri na voznem pasu sisteme AEB, s katerimi izstopa iz razrednega povprečja. Suzuki Jimny je osvojil le tri zvezdice, za kar so bili krivi predvsem podhranjeni sistemi za pomoč vozniku.

Kot je povedal generalni sekretar agencija EuroNCAP Michiel van Ratingen, doseženi rezultati kažejo, da tudi ob vse večjih zahtevah agencije po izboljšanju varnostnih sistemov, pet zvezdic ostaja dosegljivih, čeprav je pot do njih bolj zahtevna. Dobro je predvsem to, da avtomobili dosegajo dobre rezultate na področju varnosti ranljivih udeležencev v prometu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja