Audi bo opustil 'ponavljajoč' dizajn

5. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Za zgled je Audijevim oblikovalcem služila lutka 'matriuška', namen dizajna pa je bila vzpostavitev identitete na vzhodnoazijskih trgih.

Z vidika oblikovanja je Audi eden izmed tistih avtomobilskih proizvajalcev, ki ga zaradi njegovega dizajna že na daleč prepoznamo in že na prvi pogled ločimo od konkurence. Model morda že nekoliko težje določimo, znamko samo pa brez težav, saj že nekaj generacij vzdržujejo enako oblikovalsko načelo. A vodilni možje iz Inglostadta so se sedaj odločili temu narediti konec, saj so ugotovili, da je tovrsten dizajn postal preveč ponavljajoč in da je nastopil čas za spremembe.

Informacijo o napovedanih spremembah je razkril britanski avtomobilski portal Autocar, ki je v pogovoru z izvršnim direktorjem Audija Rupertom Stadlerjem izvedel, da podjetje namerava ukiniti t.i. dizajn 'matrioške'. S tovrstnim dizajnom je Audi želel narediti svoje avtomobile izrazito drugačne in to v času, ko so začeli ofenzivo na vzhodnoazijske trge, kot je Kitajska. Preboj jim je v končni fazi tudi uspel, zaradi česar si sedaj lahko privoščijo nov oblikovalski jezik.

Spremembe tudi zaradi prihajajočih električnih avtomobilov

Eden izmed najpomembnejših ciljev novega dizajna zagotoviti bolj raznolik dizajn, s čimer bodo avtomobili med seboj bolj prepoznavni kot doslej. Tako bo tako jasno, ali pred nami stoji na primer model A4, A6 ali A8, hkrati pa bodo na ta način dosegli, da bodo modeli obdržali svež dizajn skozi celotno življenjsko dobo generacije. Ta sedaj traja približno šest let.

Prvi avtomobil, pri katerem bo Audi uporabil nov oblikovalski pristop, prihaja na trg že konec letošnjega leta. Govora je električnemu križancu z imenom E-tron (leta 2019 mu bo nato sledil še E-tron Sportback), kmalu pa mu bo sledila ena izmed 'klasične' trojice limuzin, model A6. Sprememba oblikovalskega sloga sicer sovpada s skorajšnjim prihodom električnih avtomobilov, ki bodo zaradi spremenjenega pogonskega sklopa s seboj prinesli drugačne proporce – krajše previse preko koles in nižje pokrove motorjev – zaradi česar naj bi avtomobili postali še nekoliko bolj privlačni.

Jure Šujica
Foto: Audi

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"