Audi pripravlja nadgradnjo modela A8

31. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

Ob Mercedes-Maybachu in Rolls-Royceu, ki je v BMW-jevi lasti, je Audi edini brez predstavnika v razredu najprestižnejših limuzin.

Nemška avtomobilska trojica v sestavi Audi, BMW in Mercedes-Benz brez dvoma velja za prestižno, njihovi avtomobili pa seveda za statusne simbole. A vendarle, ko pridemo v najvišjo kategorijo, kjer domujejo njihovi modeli A8, serija 7 in razred S, slednji še posebno v različici Mercedes-Maybach drži korak pred konkurenco. To se pozna tudi pri prodaji – medtem ko sta tako Audi kot BMW lani zabeležila upad prodaje svojih admiralskih ladij (BMW kar 13-odstotnega), so pri Mercedesu številke občutno zrasle. Vsaj pri Audiju pa očitno ne želijo sedeti križem rok.

Na nedavni novinarski konferenci so tako pri Audiju razkrili, da bodo že kmalu predstavili nov prestižni model avtomobila, ki bo sicer temeljil na Audiju A8, a bo hkrati ponujal še več razkošja in naj bi se tako na trgu boril za kupce prav v konkurenci z Mercedesom. To je na konferenci potrdil tudi Audijev prvi mož Bram Schot, ob tem pa dodal, da bo temu primerna tudi cena, ki se bo gibala od 200.000 evrov.

Audi namerava s to potezo iztržiti še več denarja iz svoje najprestižnejše linije vozil, s čimer bo financiral drag razvoj električnih in avtonomnih avtomobilov – projekt, v katerega želi nameniti 14 milijard evrov. Pri tem naj bi sicer pomagala tudi večja prodaja vozil linij S in RS ter najbolj športna izvedba križanca Q8, RS Q8, čemur bodo pri Audiju prav tako že kmalu namenili več pozornosti.