Audi Q2 je kot SQ2 postal član družine S

1. 10. 2018 | Matija Janežič
Deli
Audi Q2 je kot SQ2 postal član družine S (foto: Audi)
Audi

Audi v Parizu predstavlja novo športno različico Audija Q2. Kot pravijo, bo Audi SQ2 titan v razredu kompaktnih križancev, ki bo 100 kilometrov na uro dosegel  v 4,8 sekunde in pospeševal vse do 250 kilometrov na uro.

To mu bo omogočil dvolitrski štirivaljnik TFSI, ki razvije moč 300 'konjev' in navor 400 njutonmetrov, ki je na voljo v širokem razponu med 2.000 in 5.200 vrtljaji na minuto. Motor tehta le okoli 150 kilogramov, s čimer pripomore k ugodni razdelitvi mase avtomobila med premama, k njegovim zmogljivostim pa prispeva vrsta tehničnih izboljšav. Odmični gredi sesalnih in izpušnih ventilov sta nastavljivi, da optimizirata izmenjavo vstopnega zraka in izpušnih plinov, turbinski polnilnik pa zelo dinamično razvija največji tlak 1,4 bara, kar pripomore k učinkovitosti motorja, predvsem pa k zmanjšanju porabe goriva pod delno obremenitvijo. Inženirji so učinkovitost motorja zagotovili tudi z regulacijo pretoka hladilne tekočine in vgradnjo izpušnega razdelilnika v glavo motorja, s čimer so zagotovili, da se motor hitro ogreje na delovno temperaturo. Optimizirano je tudi trenje med notranjimi deli motorja, dodan pa je tudi filter trdnih delcev.

Kot vsi modeli družine S je tudi Audi SQ2 opremljen s štirikolesnim pogonom, za prenos moči z motorja na kolesa pa skrbi tudi sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko S tronic. K dobrim voznim lastnostim pripomore tudi športno podvozje, dno avtomobila pa je v primerjavi z drugimi Audiji Q2 za 20 milimetrov bliže tlom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja