Audi TT naj ne bi dobil naslednika

13. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Namesto tega bi lahko Audi predstavil kupejevsko oblikovano štiri- ali petvratno limuzino.

Audi TT se je v dobrih dveh desetletjih na trgu razvil v enega izmed bolj priljubljenih športnih avtomobilov in v svojem razredu velja za nekakšen mejnik, ki ga morajo konkurenti doseči, če želijo biti uspešni na trgu. Prav mogoče pa je, da v prihodnosti ne bo več tako, saj bi TT po koncu proizvodnje aktualne tretje generacije lahko romal v pokoj.

Čeprav še nič ni odločeno, je na omenjeno možnost za britanski avtomobilski spletni portal Autocar opozoril generalni direktor Audija, Bram Schot. Na vprašanje o tem, ali za model TT še obstaja prihodnost, je Schot odgovoril: »Mislim, da je za ikoničen avtomobil znamke še prihodnost, a menim, da ta vloga ne bo pripadla TT-ju. Moje srce krvavi vsakič, ko dobim to vprašanje. Pripravljamo sicer avtomobil, ki bi TT-ja lahko nadomestil, a ne neposredno.«

Žrtev optimizacije

Če bi se to zgodilo, bi tako izmed trojice nemških prestižnih znamk po napovedi konca proizvodnje Mercedesovega modela SLC v razredu majhnih športnikov (in kabrioletov) ostal le še BMW z lani predstavljenim modelom Z4 in kupejem serije 2. Vendarle gre pri tem za nišni avtomobilski razred, kar pa je tudi eden izmed glavnih razlogov za morebitno opustitev modela. Koncern Volkswagen je namreč že na včerajšnji tiskovni konferenci napovedal, da bodo v prihodnje poskušali čim bolj optimizirati proizvodnjo, kar seveda velja tudi za Audi, ki je v času Schotovega vodenja poskrbel za 27-odstotno poenostavitev kompleksnosti njihovih vozil.

Čeprav o potencialnem 'nasledniku' še ni bilo govora, se že pojavljajo govorice o tem, da naj bi to bila kupejevsko oblikovana štiri- oziroma petvratna limuzina, s katero bi Audi konkuriral Mercedes-Benzu CLA oziroma BMW-ju 2 Gran Coupe, ki naj bi že kmalu zapeljal na trg. Tako je pričakovati, da bo novinec nastal na osnovi model A3, s čimer bi znamka sledila zgoraj omenjeni optimizaciji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol