Audi že začel proizvodnjo modela e-tron

3. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Uradno bo sicer avtomobil predstavljen šele čez 14 dni v San Franciscu.

Le še dva tedna nas – in seveda tudi Audi – loči od uradne predstavitve prvega električnega športnega terenca s štirimi krogi na sprednji maski vozila, modela e-tron. Vsekakor gre za velik korak naprej, saj gre za prvi serijski električni avtomobil znamke iz Ingolstadta, zato je razumljivo, da ga podjetje že vse od ženevskega avtomobilskega salona pogosto razkazuje v javnosti, vsakič znova pa o njem razkrije kakšno novo podrobnost.

Zdaj pa je Audi objavil nov mejnik pri 'splavitvi' e-trona. V tovarni v belgijskem Bruslju so namreč začeli proizvodnjo prvih primerkov vozila, tisti prvi pa je obarvan v tako imenovano rdečo barvo Misano.

Od 80.000 evrov naprej

»Audi e-tron je pravi pionir. Vanj smo vgradili inovativne tehnologije, kot so virtualna vzvratna ogledala, hkrati pa združuje tradicionalno Audijevo kakovost na področju vodljivosti in vozne dinamike s tehničnim napredkom, ki presega avtomobil. Naša bruseljska tovarna je bila zato primerno modernizirana za izdelavo električnega avtomobila. Gre namreč za prvo tovarno za proizvodnjo premijskih avtomobilov na svetu, ki je prejela certifikat z ničnim ogljikovim odtisom,« je dejal Peter Kössler, član uprave bruseljske tovarne.

Kot omenjeno, pa je s tehnične plati avtomobila že precej znanih informacij. Avtomobil naj bi imel do 400 kilometrov dometa z enim polnjenjem, za kar naj bi skrbela baterija s kapaciteto 95 kilovatnih ur. To bo mogoče polniti z močjo do 150 kilovatov, kar bo pomenilo, da jo bo ob hitrem polnjenju mogoče napolniti v le 30 minutah. Cene novih vozil naj bi se sicer v Nemčiji začele pri približno 80.000 evrih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja