Audi pod drobnogledom zaradi ponovnega suma goljufij na testih izpušnih plinov

8. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Na zaslišanje ga je pozval nemški urad za motorna vozila KBA, kar je potrdilo nemško ministrstvo za promet.

Dogajanje zaradi afere o izpušnih plinih vozil koncerna Volkswagen očitno ne pojenja, temveč ravno nasprotno, dobiva nov zagon. Po nedavno vloženi obtožnici proti nekdanjemu generalnemu direktorju koncerna Volkswagen, Martinu Winterkornu, in preiskavah zaposlenih pri podjetjih Audi ter Porsche namreč iz Nemčije prihaja novica, da naj bi nemški urad za motorna vozila KBA sklical srečanje z vodilnimi možmi znamke Audi v zvezi z morebitnim obstojem neznane naprave, s katero naj bi Audi goljufal na testiranjih izpustov dizelskih vozil.

Novico je prvi objavil nemški časnik Spiegel, pod drobnogledom pa naj bi bili šestvaljni dizelski motorji, vgrajeni v skupno 30 tisoč vozil modelov Audi A6 in A7, prodanih v Nemčiji, in dodatnih 60 tisoč vozil, prodanih po svetu. Da je do preiskave resnično prišlo, je v uradni izjavi potrdil tudi tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za promet. »KBA je zaprosil za zaslišanje pri podjetju Audi v zvezi s sumom vgradnje prepovedane programske opreme v motorje V6 TDI, vgrajene v vozila Audi A6 in Audi A7.«

Če bo KBA ugotovil, da je Audi ponovno goljufal na preizkusih, čeprav je bil zaradi tega že v preiskavi, ki je dokazala obstoj goljufij, bo to za nemško avtomobilsko znamko nedvomno hud udarec. Nemške oblasti bi verjetno namreč le stežka sprejelo, da podjetje po že dokazanih nepravilnostih znova uporablja prepovedane prakse.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol