Autobest 2013: Finalisti pod drobnogledom

23. 11. 2012
Deli

Žirija Autobest je znova za kratek preizkus na enem mestu zbrala pet finalistov za naslov avtomobila Autobest 2013.

Peugeot 301 je pariški adut predvsem za države zunaj Evrope, kjer cenijo obliko klasičnih limuzin tudi v spodnjem cenovnem razredu. Trdijo, da 301 ponuja kupcem veliko za vloženi denar in da se pohvali s privlačno razliko.

Zelo podobna filozofija spremlja Škodinega Rapida, le da je pri njem verjetnost, da bo bolj priljubljen v srednji in zahodni Evropi, večja. Tudi zato, ker bodo čez približno leto dni predstavili pri nas bolj zaželeno petvratno različico z delovnim imenom Spaceback.

Dacia Lodgy nedvomno ponuja najboljše razmerje med prostorom (za do sedem oseb!) in ceno, poleg tega – med drugim – navdušuje tudi s cenovno zelo ugodno, a učinkovito in do upravljanja prijazno navigacijo Media Nav.

Očesu najbolj prijeten, vsaj zunaj, tehnično pa zanimiv je Ford B-Max – predvsem z domiselno zasnovanimi drsnimi vrati (lahek vstop) in sodobnimi (predvsem bencinskimi) motorji ter tudi s prilagodljivostjo notranjosti, vse to za še vedno zmeren denar.

Fiat 500L, neke vrste nadaljevanje uspešne zgodbe malega 500 (čeravno na večji platformi), pa bo naravnost iz povsem nove tovarne v Kragujevcu poskušal prepričati s prikupnim pogledom, prostorno notranjostjo pa tudi s še eno karoserijsko različico (XL), ki bo za 20 centimetrov daljša in bo imela dodatno vrsto sedežev (za osebe do 165 centimetrov višine) ter za 100 litrov večji prtljažnik. Prvi tovrstni avtomobili že nastajajo na tekočih trakovih v Kragujevcu.

Vseh pet smo preizkusili v sodobnem centru varne vožnje NAVAK blizu Beograda, in sicer njihovo vodljivost, aktivno varnost, udobje, lego na cesti, na kratko pa tudi povprečno porabo dizelskih različic (le 500L je bil opremljen z bencinskim 1.4). Najbolje sta se pri stalnih 100 kilometrih na uro odrezala 301 in Rapid (3,1 l/100 km), najslabše Lodgy in 500L (4,8), B-Max pa je bil v sredini s 4,2 litra na 100 kilometrov. Uvrstitve bodo znane januarja prihodnje leto. Več si lahko preberete na www.autobest.org (VK)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja