Automobili Pinifarina je oznanil ime najmočnejšega italijanskega avtomobila do zdaj

11. 12. 2018
Deli

Znano je, da Automobili Pininfarina pripravlja električnega hiperšportnika, ki smo ga poznali pod kratico PFO, zdaj pa dobiva tudi konkretno ime. Po ustanovitelju podjetja se bo imenoval Battista.

Tako je bilo namreč ime Battistu 'Pinin' Farini, ki je leta 1930 ustanovil podjetje za izdelovanje karoserij Carrozzeria Pininfarina, ki se je sčasoma razvilo v eno od najuglednejših italijanskih in svetovnih oblikovalskih hiš in se danes imenuje Pininfarina SpA, v katerega okrilju deluje tudi oddelek za proizvodnjo avtomobilov Automobili Pininfarina.

Battisto bodo izdelali v zelo omejeni seriji ročno izdelovali pod osebnim nadzorom Paula Pininfarine, Battistovega vnuka in trenutnega predsednika podjetja Pininfarina SpA, nastajala pa bo v sodelovanju s skupino Mahindra&Mahindra. Da bi bil Battista res zmogljiv avtomobil, so mu pod karoserijo iz lahkih ogljikovih vlaken vgradili električni pogonski sklop, ki razvija moč 1.416 kilovatov in navor 2.300 njutonmetrov in teoretično omogoča pospeške v manj kot dveh sekundah do 100 kilometrov na uro, kar je na ravni dirkalnikov formule 1. Baterije mu bodo poleg tega omogočale doseg do 500 kilometrov.

Pri razvoju Battiste se je Pininfarina poleg omenjene Mahindre&Mahindre povezala tudi s hrvaškim Rimcem, ki velja za eno izmed vodilnih svetovnih podjetij na področju razvoja baterij in električnih sklopov, prav tako pa so k projektu pritegnili vrsto strokovnjakov, ki so prej delali pri podjetjih, kot so Bugatti, McLaren, Pagani, Porsche in Volvo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"