City as a Living Lab 2019: avtonomni avtomobili kot pred desetletjem pametni telefoni

8. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Prvo tovrstno mednarodno srečanje je na enem mestu zbralo strokovnjake različnih sfer, hkrati pa nakazalo prihodnji potencial BTC-ja.

Avtonomna vožnja je stvar prihodnosti, in če je bilo še pred leti vprašanje ‘ali’, je zdaj vprašanje le še ‘kdaj’. Vsekakor se bo to zgodilo že zelo kmalu in ko bo, se bo tehnologija v novih avtomobilih razširila prav tako hitro kakor mobilni telefoni. Ne nazadnje se različne avtomobilske znamke že daj ukvarjajo z implementacijo tretje generacije tehnologije za samodejno vožnjo avtomobilov, kaj se nam obeta v bližnji in daljni prihodnosti, pa je bilo pretekli konec tedna mogoče spoznati v ljubljanskem BTC-ju.

Nakupovalno središče, kjer pa se zadnje čase odvijajo tudi številni drugi projekti, je tako pretekli teden gostilo prvo izvedbo mednarodnega in medpanožnega dogodka City as a Lab Summit 2019, na katerem se je srečalo kar 200 strokovnjakov z različnih področij iz skupno 12 držav. Ti so dva dni na glas razmišljali o novih priložnostih, ki jih ponujajo samovozeča vozila, in o možnostih, ki jih ponuja BTC City različnim panogam.

Številne priložnosti na enem mestu

Med govorci oziroma podjetji, ki so se udeležili dogodka, so bili tako strokovnjaki podjetij, primarno osredotočenih na avtomobilsko industrijo Nissan, BMW, Scania, Toyota, Daimler in Lexus, ki je bil eden izmed pokroviteljev dogodka, dogodka pa so se udeležila tudi podjetja, ki s tovrstnim sektorjem na prvi pogled nimajo veliko skupnega. Med njimi so bili tako predstavniki podjetij AccuWeather, HPE ventures, A1 Slovenija in celo JPMorgan Chase. »Avtonomna vozila bodo skrajšala čas, potreben za vožnjo na delo, zato bodo vplivala tudi na cene nepremičnim zunaj velemest, skrčila obseg posojil, povezanih z nakupom avtomobila, obenem pa odprla povsem novo potrošniško okolje,« je dejal Brett Murry iz ugledne ameriške finančne institucije.

Dogodek in delovanje na področju avtonomne vožnje bi tako lahko BTC-ju še dodatno razširila obzorja, česar se zavedajo tudi v podjetju AV Living Lab, ki deluje v omenjenem okolju. Njegov direktor je tako pojasnil, da »avtomobilskim proizvajalcem, dobaviteljem in drugim panogam ponujamo testni center, kjer bodo lahko na enem mestu, ne razpršeno kot zdaj, preizkušali različne tehnologije v samovozečih avtomobilih, od senzorjev do delovanja infozabavnega sistema, ki ga bodo uporabniki precej bolj uporabljali v času, ko bo vožnjo prevzel avto«.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"