Aventador S še bolj silovit

30. 12. 2016
Deli

Lamborghini je prenovil admiralskega superšportnika Aventadorja, ki mu je z oznako S namenil osveženo še bolj aerodinamično obliko, predelal vzmetenje, povečal moč in dodal precej vozne dinamike.

Aventador S je po zaslugi lahkega monokoka iz ogljikovih vlaken in aluminijastega okvirja težak le 1.575 kilogramov, zato ga 6,5-litrski motor V12, ki je s 740 'konjskimi močmi' za 40 'konjev' močnejši od predhodnika in razpolaga z navorom 690 njutonmetrov, v vsega 2,9 sekunde izstreli do 100 kilometrov na uro in ga pospešuje do 350 kilometrov na uro. Pri tem mu pomagata prilagodljivo krmiljenje ventilov in prilagodljiv sesalni vod, seveda pa tudi 7-stopenjski menjalnik ISR, ki prestavi v 50 milisekundah. Inženirji so veliko pozornosti namenili tudi izpušnemu sistemu, ki je za 20 odstotkov lažji kot pri predhodniku, poleg drugega pa pripomore tudi k bolj sonornemu zvoku.

Za dobro lego na cesti skrbi nastavljivo podvozje, ki ga je mogoče programirati med izrazito športnim in udobnim ali pa kar osebnim načinom vožnje, zmogljiv računalnik pa upravlja tudi vozno dinamiko in varnostne sisteme. Oblikovni posegi sicer niso bili le lepotne narave, ampak so oblikovalci Aventadorju S zagotovili tudi večji potisk k tlom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja