AVP, MOL in Policija za večjo varnost na cestah tudi z novimi tehničnimi ukrepi

16. 7. 2019 | Jure Šujica
Deli

V Ljubljani jutri začnejo obratovati nova mesta za super-radarje, policija poskusno že s sistemom za prepoznavo registrskih oznak.

Prometna varnost je v letošnjem letu po dveh letih občutnega zmanjševanja smrtnih žrtev na cestah znova nekoliko padla, število smrtnih žrtev pa je (tudi po zaslugi) večjega števila žrtev med motoristi zaenkrat nekoliko višje kot v enakem obdobju lani. Tega se zavedajo tudi na Agenciji za varnost prometa Republike Slovenije in pa na Generalni policijski upravi, kjer že pripravaljajo kar nekaj ukrepov – nekaj tudi povsem novih – za povečanje varnosti v prihodnih tednih in mesecih.

Kot poudarja Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, so namreč prav poletni meseci – še posebej julij in avgusti – tisti, ki 'prinesejo' največje število smrtnih žrtev na cestah. Prav to je namreč obdobje, ko so razmere za vožjo najbolj ugodne (visoke temperature, suha vozna podlaga...), zaradi česar imajo vozniki na splošno lažen občutek varnosti, zaradi česar si upajo voziti še nekoliko hitreje. Prav hitrost pa je tista, ki velja kot glavni razlog za nastanek najhujših nesreč.

»Letošnje leto se je začelo tragično. Poletni meseci pa so tudi zaradi bolj obremenjenih cest, raznovrstnosti udeležencev cestnega prometa, varljivega občutka varnosti in brezskrbnosti, običajno najbolj kritični, z največ prometnimi nesrečami. Tako so tudi letošnjo prvo polovico poletja zaznamovali številni tragični dogodki. Ni nam vseeno! Gorimo o ljudeh in ne številkah. Zaskrbljeni smo! Zato v agenciji menimo, da moramo še tesneje sodelovati, se povezovati in osveščati,« dodaja Marinkova.

V prihodnjih tednih bo tako dodatno aktivna tudi policija. Ob koncu tega meseca bodo tako na udaru vozniki avtobusov in tovornih vozil, v avgustu pa bodo nato, kot poudarja Boštjan Smolej, iz Sektorja za promet, Generalne policijske uprave prežali na prehitre in alkoholizirane voznike, tiste, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon ter tiste, ki ne uporabljajo varnostnih pasov. Smolej ob tem poudarja, da na policiji že poskusno pričenjajo z uporabo sistema za preverjanje registrskih oznak vozila. S pomočjo tega sistema bodo namreč lažje sledili rednim prekrškarjem, hkrati pa še hitreje prepoznavali neregistrirana vozila, katerih naj bi bilo na naših cestah kar nekaj.

Nov ukrep za povečanje varnosti na cestah pa v teh dneh uvajajo tudi v Ljubljani. Jutri bodo namreč pričeli z uporabo dveh novih tako imenovanih super-radarjev, ki lahko sledijo več vozilom hkrati. Novi ohišji so namreč postavili na Samovi in pa Opekarski ulici v Ljubljani. Po podatkih Romana Fortune, vodje ljubljanskih mestnih redarjev so se namreč dosedanja ohišja na Roški, Celovški in pa Dolenjski cesti izkazala kot izredno uspešna, saj se je število prekrškov na omenjenih lokacijah v obdobju med letoma 2017-2019 zmanjšalo za kar 55 odstotkov. Ob tem bodo redarji še nekoliko bolj pozorni na voznike, ki ne uporabljajo varnostnih pasov, ter tiste, ki med vožnjo telefonirajo.