AVP opozarja: za 1. maj brez alkohola na cestah

30. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
AVP opozarja: za 1. maj brez alkohola na cestah (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Ob tem udeležencem praznovanj svetujejo, da naj se domov ne vračajo z lastnim avtomobilom, če bodo uživali alkohol.

Z jutrišnjim dnem se v Sloveniji začenjata dva praznična dneva, ki jih bodo številni tudi zaradi šolskih počitnic izkoristili za podaljšan konec tedna. Že danes pa bodo povsod po državi zagoreli kresovi, s katerimi tradicionalno zaznamujemo jutrišnji praznik dela. Kurjenje kresov spremljajo tudi različna praznovanja in posledično precejšnje količine alkohola, ki pa seveda ne sodi za volan.

Na Agenciji za varnost prometa zato opozarjajo vse, ki se nameravajo udeležiti praznovanj ob prazniku dela z avtomobilom, naj se bodisi izognejo konzumiranju alkohola oziroma poskrbijo za varen prevoz domov z udeleženci, ki niso uživali alkohola, ali pa z javnim prevozom ter taksiji, če ne bodo na lokaciji praznovanja tudi prenočili.

Alkohol je namreč še vedno vzrok za približno četrtino vseh prometnih nesreč v Sloveniji, čeprav se situacija na tem področju v Sloveniji počasi, a opazno  izboljšuje. Policisti so tako lani zabeležili 12.300 kršitev cestnoprometnih predpisov, povezanih s prekomerno uporabo alkohola za volanom, kar je več kot dva tisoč manj kot v letu prej, prav tako je nekoliko nižja povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah.

Sicer pa na Agenciji za varnost prometa v teh dneh opozarjajo tudi na povečan promet na cestah, hkrati pa vrnitev motociklistov in kolesarjev, ki jih je v teh dneh na cestah vedno več. »Udeleženci v prometu, upoštevajte cestnoprometna pravila in razmere na cesti, predvsem pa bodite razumni in strpni, saj odgovorno ravnanje in sodelovanje v prometu lahko preprečita marsikatero nesrečo.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja