AVP v skrbi za večjo varnost organiziral okroglo mizo na temo kolesarjenja v Sloveniji

21. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prav tovrstni dogodki so po mnenju udeležencev najboljši način za izmenjavo mnenj (tudi) s strokovnjaki iz tujine.

Prejšnji teden smo pisali o tem, da bo v Sloveniji med 7. in 21. majem potekala policijska akcija poostrenega nadzora nad kolesarji, ki sta jo pripravili Agencija za varnost prometa in Slovenska policija. A ker za kar najboljšo varnost ni dovolj le to, da kolesarji sami upoštevajo predpise, ampak lahko za njihovo varnost kolesarjev v prometu nekaj naredijo tudi pristojne institucije, je AVP v sodelovanju z Državnim svetom Republike Slovenije ter Slovensko-švedskim društvom 17. maja pripravila okroglo mizo z naslovom Za večjo varnost kolesarjev v Sloveniji.

Kar 120 udeležencev se je odzvalo vabilu na okroglo mizo, kjer so strokovnjaki z različnih področij razglabljali o izzivih, ki jih prinaša vse večje število kolesarjev na cesti, med njimi tudi direktor AVP, mag. Igor Velov, in predsednik Državnega sveta, mag. Aleš Kovšca, in minister za promet, dr. Peter Gašperšič. Vsi se strinjajo, da se prav s tovrstnimi srečanji spodbuja razmišljanje o problematiki varnosti kolesarjev, ki jih je na cesti vse več, saj prihaja do izmenjave mnenj in predlogov.

»S pomočjo takšnih srečanj bomo naredili pomemben premik k trajnostni mobilnosti in spodbujanju alternativnih oblik prevoza za vse udeležence v prometu. Predvsem pa bomo naredili korak naprej k izboljšanju varnosti udeležencev v prometu in viziji nič – nič smrtnih žrtev na naših cestah,« je ob začetku konference dejal minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič.

Kot enega izmed razlogov, zakaj so tovrstna srečanja koristna, so udeleženci navedli tudi izmenjavo mnenj in predstavitev dobrih praks iz tujine. Prav zato sta se dogodka udeležila tudi Jonas Norling, namestnik vodje misije na Veleposlaništvu Kraljevine Švedske, in Bart Twaalfhoven, veleposlanik Kraljevine Nizozemske. Prav na Nizozemskem namreč kolesarji predstavljajo kar 27 odstotkov celotnega prometa, oba pa zagovarjata idejo, da je kolesarjenje način prevoza, ki ga je treba spodbujati, saj gre za poceni, učinkovit, zdrav in okolju prijazen način transporta, ki bi lahko v mestih postal tudi del našega vsakdana.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja