Avtomobilska proizvodnja v ZDA zapira vrata

17. 12. 2008
Deli
Avtomobilska proizvodnja v ZDA zapira vrata

Ameriški avtomobilski proizvajalci so napovedali prve ukrepe za ublažitev finančne krize. Chrysler bo za mesec dni ustavil proizvodnjo v vseh svojih 30 tovarnah, Ford namerava v desetih tovarnah podaljšati običajni dvotedenski božični dopust za dodaten teden dni, General Motors pa zapira 38 odstotkov svoje proizvodnje v ZDA. Skupaj naj bi v mesecu dni zaprli 59 tovarn.

Ukrepi so posledica nižjega povpraševanja po novih avtomobilih, trgovci pa ne morejo prodati vozil niti tistim, ki si to želijo, saj ne morejo dobiti posojila za nakup. Letos se je General Motorsu prodaja zmanjšala za 22 odstotkov, Fordu za 19 odstotkov, Chryslerju pa za kar 28 odstotkov. Povprečna prodaja vseh vozil v ZDA se je letos sicer zmanjšala za 16 odstotkov, kar je največ v zadnjih 26 letih.

Kot je znano, so trije največji ameriški proizvajalci avtomobilov vlado zaprosili za finančno pomoč v višini 14 milijard dolarjev, vendar predlog prejšnji teden ni dobil podpore v ameriškem senatu. Vodstva podjetij svarijo vlado, da bodo v tem primeru morali množično odpuščati zaposlene, v najslabšem primeru pa celotni industriji grozi propad. Bela hiša zdaj išče način, da bi podjetja vseeno dobila vsaj del potrebne finančne injekcije.

Vir: Reuters

Komentar novinarja AM Vinka Kernca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja