Avtomobilski salon v Detroitu prestavljen na junij

23. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Salon bo prihodnje leto še zadnjič potekal v januarju, nato pa bo prestavljen na začetek poletja. Sprememb pa s tem še ni konec.

Avtomobilski saloni doživljajo precej viharne čase. Zanimanje avtomobilskih proizvajalcev za udeležbo je vedno manjše, saj menijo, da trenutni koncept avtomobilskih salonov zahteva prevelika vlaganja, hkrati pa je učinek predstavitev novih vozil manjši, kot če se odločijo za samostojne tiskovne konference, kjer je vsa pozornost usmerjena le na en avtomobil. Nekako se sicer zdi, da se med vsemi saloni še najbolje znajde tisti v Detroitu, ki pa prav tako napoveduje spremembe.

Zadnja leta smo bili vajeni, da je avtomobilistično sezono začenjal ravno avtomobilski salon v Detroitu. Ta se je namreč že tradicionalno začenjal okrog 15. januarja, vedno pa je veljal za enega od bolje obiskanih. Letos smo tako na njem doživeli kar 69 predstavitev novih avtomobilov, obiskalo pa ga je 5.078 akreditiranih novinarjev in 809.161 posameznikov. Številke, ki se vsako leto malenkostno dvigujejo, kar pa očitno ni dovolj za organizatorje, ki so že napovedali korenite spremembe, med drugim nov termin dogajanja.

Bo Detroitu uspelo povrniti zanimanje proizvajalcev za salone?

»Naš avtomobilski salon doživlja največje spremembe v zadnjih treh desetletjih,« je dejal Rod Alberts, generalni direktor Severnoameriškega mednarodnega avtomobilskega salona (NAIAS). »Detroit bo tako ostal dogajanja in predstavitev nekaterih najbolj prepoznavnih avtomobilov in znamk, hkrati pa bo še naprej gostil najpomembnejše goste iz sveta avtomobilizma.«

Prva in najpomembnejša sprememba, ki jo bodo uvedli leta 2020, je sprememba termina, saj bo salon z januarja prestavljen na sredino junija, ko bodo vremenske razmere bolj ugodne za vse načrtovane avtomobilske predstavitve. DADA, zveza avtomobilskih trgovcev iz Detroita, ki upravlja salon, namreč načrtuje nove, bolj dinamične predstavitve avtomobilov, kakršnih v zimskem času ni mogoče izvesti. Vsaj del dogajanja bo namreč prestavljen v center mesta v bližino avenije Woodward in Hart Plaze, kjer bodo avtomobilskim proizvajalcem omogočene dinamične predstavitve vozil po njihovih željah in idejah, hkrati pa testne vožnje, preizkusi avtonomnih vozil ter vožnje po brezpotjih.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"