Barvni trendi v avtomobilski industriji

15. 7. 2011
Deli
Smernice barv se spreminjajo glede na družbene trende.  (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Družba BASF je s svojo skupino razvijalcev barv pripravila globalno poročilo, v katerem predstavljajo trende na področju barv v avtomobilski industriji.

Ugotovili so, da se smernice barv spreminjajo glede na družbene trende.

Ljudje namreč radi izražajo individualizem, v ospredju je ekologija, medtem ko nas tehnologija spremlja na vsakem koraku. In prav to se odraža tudi na barvah, ki jih bomo v prihodnosti videli na avtomobilih. V ospredju bodo tako zemeljski barvni toni, bež in roza barva, prav tako pa tudi LED modra in bleščeče črna.

Ekološko gibanje

V Evropi je moč zaznati povezavo s tem družbenim trendom in barvami. Zemeljski barvni toni izražajo ekološko osveščenost, ta trend pa se odraža tudi v barvah indiga, mete in bele.

Simbioza med ljudmi in tehnologijo

Ta trend se pri barvah kaže v zelo umetnem učinku. Na cestah bodo tako prevladovale naslednje barve: LED modra, briljantno turkizna, bleščeče se črna in svetlo rdeča.

Poudarjanje edinstvenosti

Tudi ta družbeni trend se kaže v barvah, in sicer so najbolj zaželene barve v Evropi mešanica bež in sive ter bež, prav tako so v tej barvni paleti priljubljeni roza in marelični odtenki. Še posebej presenetljivi pa so odtenki zlate in rdečkasto zlate.

Evropa: raznolikost ljudi in barv

Teme kot so migracije, raznolikost in različna kulturna identiteta oblikujejo imidž družbe v Evropi. Kontinent se spreminja in prav to kulturno različnost spremljajo nove barve. Te se gibajo od rjavih tonov, ki pričarajo domačnost in spomin na lastne korenine, do eksotičnih drznih barv. Smernice se v tem oziru nagibajo tudi k barvam kot so rumena, vijolična in smaragdna.

Barvne smernice v preteklosti in avtomobili prihodnosti

Leta 2005 so BASF razvijalci barv precej uspešno napovedali barvne smernice v avtomobilski industriji, na kar nakazujejo tudi današnje raziskave. Takrat so nakazali prevlado bele in rjave, danes pa lahko na cestah opazujemo prav avtomobile v teh barvah.

V Nemčiji je bilo v letu 2010 kar 12 odstotkov belih registriranih avtomobilov, medtem ko rjavih avtomobilov 6 odstotkov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"