Bentley Boys se vračajo

9. 7. 2015
Deli

Zadnji konec tedna bo na dirkališču Silverstone potekala že 25. dirka Silverstone Classic, na kateri se zbere množica starodobnih avtomobilov, ki segajo vse v čase, ko so dirke 24 ur Le Mansa obvladovali tako imenovani "Bentley Boys".

Letošnje srečanje Silverstone Classic bo v znamenju spomina na avanturista in letalca Glena Kidstona, enega od štirih Bentleyevih fantov. Kingston je v prvi svetovni vojni služil na ladji, ki so jo v enem samem jutru kar dvakrat torpedirali. V dvajsetih letih je bil poveljnik podmornice, ko pa ni bil na morju, je postavljal letalske rekorde, osvajal gorske vrhove, vodil motociklistične dirke in dirkal z avtomobili. Leta 1930 je skupaj s sovoznikom Woolfom Barnatom in Bentleyem Speed Six zmagal na dirki 24 ur Le mansa. Srečo je imel vse do leta 1931, ko je z letalom de Havilland Puss Moth nad pogorjem Drakensberg Mountains v Južni Afriki zašel v peščeni vihar in strmoglavil v smrt.

Spominska dirka bo nekaj posebnega, saj se je nanjo že prijavilo več kot 45 starodobnih dirkalnikov. Bentleye bo zastopalo kar devet avtomobilov, med njimi tudi 4 1/2-litre Le Mans zbiratelja Stanleya Manna in dva Bentleya 3-litre, ki segata v leto 1924. Videti bo mogoče tudi Invicto S Type, Alta Sports, Alvis Speed 20 SA, Frazer Nash Supersports, Austin Seven, devet zgodnjih Aston Martinov, tri Talbote 105, Alfa Romeo 8C 2.9 in 8C 2300 Zagato Spyder, Bugati 35C in druge avtomobilske legende ob katerih se vsakemu ljubitelju starodobnikov in avtomobilov nasploh orosijo oči.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel