Bentley Continental GT Speed Convertible: najhitrejši štirisedežni kabriolet!

2. 1. 2013
Deli

Pri Bentleyu pravijo, da njihov novi štirisedežni kabriolet, ki so ga predstavili na avtomobilskem salonu v Detroitu, doseže kar 325 kilometrov na uro.

Poleg rekordne končne hitrosti in (verjetno) rekordno dolgega imena se GT Speed Convertible ponaša s šestlitrskim biturbo W dvanajstvaljnikom, ki zmore 460 kilovatov oziroma 625 'konjev'. To je dovolj, da 4,8 metra dolgi kabrio (medosna razdalja je kar 275 centimetrov) kljub dvema in pol tonama prazne teže do 100 kilometrov na uro pospeši v 4,4 sekunde, tudi zaradi dobrega sodelovanja motorja in osemstopenjske menjalniške avtomatike. Pogon je štirikolesni, v osnovi gre 60 odstotkov navora k zadnjim kolesom. Podvozje je malce čvrstejše in za 10 milimetrov nižje kot pri modelu Continental GT Convertible (ki ima 'le' 575 'konjev'), stabilizatorji so trši, krmiljenje pa bolj neposredno.

Streha je seveda, kot se za pravi kabrio spodobi, mehka. Ker gre za Bentley, je štirislojna, izdatno izolirana in elektrohidravlično pomična. Da so aerodinamiki poskrbeli, da tudi, ko je zložena, v notranjosti prepiha ni preveč, je seveda jasno, za udobje potnikov pa skrbi tudi sistem za dovajanje toplega zraka k vratovom potnikov.

Mimogrede: tudi prvi Bentleyjev model z oznako Speed je bil kabrio. 3 Litre Speed iz leta 1925 je zmogel ravno polovico motorne prostornine in končne hitrosti Contninetala GT Speed Convetible.