Bentley Pikes Peak Bentayga v počastitev novega rekorda na slavni dirki

26. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Serija desetih avtomobilov bo šla v prodajo sredi avgusta, cena pa bi se lahko gibala v bližini 200.000 evrov.

Ne, Bentley se ne bo lotil rekorda, o katerem je od včeraj največ govora, torej tistega, ki ga je postavil Volkswagen. Čeprav je Bentley v neposredni lasti nemškega giganta, pa so na slavni dirki nastopili tudi sami in s pomočjo Rhysa Millena za volanom le rahlo predelanega SUV-a Bentayga – o katerem smo pred dnevi že pisali – postavili rekord v razredu tovarniško predelanih križancev.

10:49:9 je čas, ki ga je Millen postavil na nedeljski dirki in s tem za skoraj dve minuti izboljšal nekdanji rekord v omenjenem razredu, ob enem pa se je približal času, ki ga je leta 1988 postavil takratni absolutni zmagovalec dirke Ari Vatanen s Peugeotom 405 Turbo 16 – a še na makadamski podlagi. Dosegel je povprečno hitrost 107 kilometrov na uro oziroma 11 kilometrov več od hitrosti, potrebne za postavitev rekorda.

Le malo sprememb v primerjavi z dirkalnikom

»Kako neverjeten stroj! Da smo se z minimalno predelanim avtomobilom spopadli s to progo in jo ukrotili v manj kot 11 minutah, je dokaz sposobnosti in inženirskega znanja, ki ga je Bentley vložil v Bentaygo. Imel sem odlično vožnjo – avtomobil je bil ves čas stabilen in mi je vlival zaupanje, ki sem ga potreboval za hitro vožnjo. Ponosen sem, da sem Bentleyju in vsem vpletenim v projekt privozil rekord,« je takoj po končani preizkušnji dejal Millen.

V čast rekordu so pri Bentleyju predstavili omejeno serijo modela Bentayga. V osnovi je enak kot omenjeni dirkalnik, seveda s celotno notranjostjo in brez varnostne kletke. Pod pokrovom bo motor W12 s 600 'konji' (441 kilovati) moči, za zvočno kuliso pa bo skrbel Akrapovičev izpuh. Vseh deset avtomobilov bo obarvanih v beluga črno ali pa radij zeleno barvo, v takšno dvobarvno kombinacijo pa bodo obarvana tudi 22-palčna platišča.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja