Nekdanji VW-jev šef Winterkorn na sodišče?

16. 4. 2019
Deli
Nekdanji VW-jev šef Winterkorn na sodišče?

Tožilstvo nemške dežele Spodnja Saška je objavilo, da je vložilo obtožnico proti nekdanjemu VW-jevemu šefu Martinu Winterkornu. Obtožba: goljufija in kršitev zakonodaje o konkurenci.

Tožilci Winterkornu očitajo, da kot direktor ni ukrepal, ko je 25. maja 2014 postalo jasno, da so v skupni Volkswagen manipulirali s programsko opremo dizlov in tako zaobšli predpise o emisijah. Ravno tako o tem ni obvestil državnih organov v Nemčiji oziroma EU ter v ZDA in preprečil nadaljnjega vgrajevanja goljufive programske opreme, mu še očita tožilstvo.

Winterkornu za ta dejanja grozi do 10 let zapora, poleg tega pa je v kazenskih postopkih v ZDA, kjer ga poleg tožilstva (zaradi prikrivanja afere) preiskuje SEC (ki nadzira dogajanje na borzah), saj naj bi s prikrivanjem dokazov kršil borzna pravila.

Sodišče v Brunswicku se bo po pregledu 692 strani dolge obtožnice odločilo, ali je dovolj trdna za začetek sojenja. Poleg Winterkorna so v obtožnici kot obtoženi navedeni še štirje vodilni iz VW, med njimi pa, kot je povedal pred začetkom avtomobilskega salona v Šanghaju (s katerega bomo poročali danes), pa ni VW-jevega trenutnega direktorja Herberta Diessa: »Nisem med obtoženimi in tudi ne pričakujem, da bi proti meni vložili kakšno obtožnico.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja