Bliža se 15. marec: ali je že čas za menjavo zimskih pnevmatik za letne?

7. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Čeprav je pomlad že tu, pa so možnosti snežnih padavin v prihodnjih tednih še vseeno velike. Takojšnja menjava tako morda ni najbolj priporočljiva, kako pa bo po drugi strani poznejša menjava vplivala na zimske gume?

Zimska sezona se počasi končuje, na kar opozarjajo tudi vse višje temperature zraka in cest, bliža pa se tudi datum, po katerem ne bo več potrebna uporaba zimske opreme, to je 15. marec – razen če znova nastopijo zimske razmere. Kaj je torej najbolje storiti, počakati z menjavo še kak teden in tvegati malenkost višjo porabo na račun zimskih gum in hkrati njihovo večjo obrabo ali pa zamenjati pnevmatike in tvegati morebitne snežne padavine?

Na pomoč pri odgovoru na zgornje vprašanje smo se obrnili na Agencijo Republike Slovenije za okolje, kjer smo jih povprašali o tem, kakšno vreme se nam obeta v prihodnjih dneh in tednih. Na Arsu pojasnjujejo, da je vreme trenutno resda precej spomladansko, da pa bi se razmere čez mesec še lahko poslabšale, temperature (ki ponoči še vedno segajo tudi pod ledišče) pa bi se lahko še spustile nekoliko nižje. Ob tem dodajajo, da je v zadnjem obdobju skoraj vsako leto sneg našo državo zajel še marca, leta 2016 pa smo bili snežnim padavinam priča celo konec aprila.

Na Arsu so tako mnenja, da o menjavi zimskih pnevmatik z letnimi še ni priporočljivo razmišljati. »Osebno se za menjavo pnevmatik ponavadi odločim v prvi polovici aprila – upoštevajoč takratno 10-dnevno vremensko napoved,« nam je zaupal Branko Gregorčič z Arsa. Z vidika vremenskih razmer je torej menjava pnevmatik za zdaj še preveč tvegana. Kako pa bodo morebitne višje temperature vplivale na zimske pnevmatike, ki najbolje delujejo do sedmih stopinj Celzija, pri višjih temperaturah pa so podvržene večji obrabi?

Pulover namesto bunde, letne gume namesto zimskih

S tem vprašanjem smo se obrnili na Center mobilnosti Špan na Brezovici, kjer so nam pojasnili, da tudi višje temperature na delovanje in življenjsko dobo sodobnih zimskih pnevmatik nimajo prevelikega vpliva. »Trditve, da se bodo zimske gume ob višjih temperaturah pospešeno obrabljale, so iz trte izvite. Moderne pnevmatike so izdelane iz tako imenovane silika zmesi, derivata kremenčevega peska, ki gumi omogoča daljšo življenjsko dobo in večjo elastičnost. Zunanje temperature do 20 stopinj Celzija tako na gumo ne bodo imele nobenega vpliva,« nam je zaupal Boštjan Gorc, vodja prodaje pnevmatik v Centru mobilnosti Špan.

»Na drugi strani so jutra še vedno precej hladna, še vedno smo oblečeni v bunde, zato bi lahko nekoliko v šali dejali, da 'ko bundo zamenjate s puloverjem, takrat zimske gume zamenjate z letnimi.' Pred dvema ali tremi leti smo imeli primer, ko smo točno 15. marca množično menjali zimske pnevmatike z letnimi. Vozniki so se nato odpravili proti Avstriji, kjer je še vedno snežilo, zaradi česar so se zato že zelo hitro vračali po zimske gume.« Tako v Avstriji kakor tudi na Hrvaškem in v Italiji zakonodaja predvideva obvezno uporabo zimske opreme vse do 15. aprila.

Pri Španu ob tem dodajajo, da je odločitev posameznikov z izrabljenimi – a še vedno uporabnimi zimskimi gumami – ki se za njihovo menjavo odločajo šele konec aprila ali v začetku maja, povsem na mestu. In takšnih voznikov niti ni tako malo.

15. marca vam tako nikakor še ni treba hiteti do vulkanizerjev. Je pa priporočljivo, da takrat preverite svoje pnevmatike, platišča in po potrebi poskrbite za njihovo zamenjavo oziroma popravilo. Tako boste mesec dni pozneje oziroma takrat, ko se boste odločili za menjavo, povsem pripravljeni na poletno sezono.