BMW i3 – zgolj štiri zvezdice, mnogim pet

1. 12. 2013
Deli

Prvi povsem električni avtomobil bavarskega BMW, i3, si je pri preizkusnem trku, ki ga je pripravil Euro NCAP, prislužil zgolj štiri zvezdice.

Preizkuševalci so našli slabosti avtomobila predvsem pri zaščiti pešcev. V tem delu točkovanja je BMW i3 tako prejel le 21 od 36 možnih točk. Preizkuševalci najbolj zamerijo preveč agresivno sprednjo stran, stranske predele motornega pokrova in okvir vetrobranskega stekla. Vse to se i3 še posebej šteje v slabo, ker je predvsem mestni avtomobil, v mestu pa ima zaščita pešcev zelo pomembno vlogo.

BMW i3

Zelo dobro se je odrezal pri zaščiti potnikov. Kabina avtomobila iz ogljikovih vlaken dobro ščiti potnike, svoje prispevajo tudi zategovalniki varnostnih pasov in varnostne blazine. Podobno dobro se je odrezal pri stranskem trku, dobre ocene pa sta dobila tudi ESP in samodejni klic v sili.

Seveda so pri Euro NCAP-u v preteklem mesecu testirali tudi ostala nova vozila. Številni so brez večjih težav pobrali 5 zvezdic, med njimi tudi Peugeot 308, Mazda3, pa tudi Ford Tourneo Connect, hibridni Mitsubishi Outlander in novi Maserati Ghibli, nekateri pa, tako kot BMW i3 zgolj štiri - Ford EcoSport, Nissan Note in Volkswagen T5. Video o preizkusnem trku z i3 in tudi ostalih omenjenih vozil pa najdete na tej povezavi.