BMW Concept iX3: prihaja BMWjev električni križanec

25. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Električni SUV bo prvi križanec bavarske znamke, ki bo opremljen izključno z elektromotorjem, odlikovala pa naj bi ga velika fleksibilnost pogonskega sklopa in šasije.

Nemški avtomobilski proizvajalec BMW prednjači v elektrifikaciji svojih modelov, saj imajo v prodajnem programu kar sedem priključnih hibridov in seveda popolnoma električna i3 in i3S. Jasno je tudi, da bodo pri elektrifikaciji vztrajali tudi v prihodnje in da bodo električni BMWji imeli ime, ki se bo začenjalo na i - kar dokazuje tudi njihov novi električni koncept, ki že nakazuje prihod naslednjega električnega BMWja leta 2020.

Prednost v modularni zasnovi pogonskega sklopa

Največja novost, ki jo BMW Concept iX3 prinaša, je že peta generacija električnega pogonskega sklopa eDrive, katerega prednosti so nizka teža, majhnost, modularna zasnova in posledično možnost prilagajanja ter uporabe v drugih vozilih. To so dosegli tako, da so motor, menjalnik in vso motorno elektroniko združili v eno celoto, ki jo je nato mogoče prilagajati glede na potrebe vsakega avtomobila – tudi z vidika zmogljivosti.

Čeprav gre za zdaj še za koncept, pa so pri BMW že razkrili podatke o zmogljivostih vozila. Motorna moč enega (in edinega) elektromotorja tako znaša okroglih 200 kilovatov, po zaslugi izboljšanega baterijskega sklopa s kapaciteto 70 kilovatnih ur pa naj bi ta avtomobilu zagotavljal do 400 kilometrov avtonomije z enim polnjenjem – merjeno po novem ciklu WLTP. Baterijski sklop bo omogočal tudi hitro polnjenje na polnilnicah z močjo do 150 kilovatov, kar bo omogočalo 80-odstotno polnjenje v 35 minutah. Polnjenja z večjimi močmi (do 350 kW, kar so kaže kot novi standard) pri bateriji s takšno kapaciteto pri BMW niso predvideli, je pa mogoče, da bo na voljo v modelih z večjo kapaciteto baterije. 

Čeprav novi športni terenec temelji na modelu X3 (kar je omogočila fleksibilna platforma, na kateri je nastal novi X3 in ki jo nameravajo uporabljati pri razvoju prihodnjih modelov) novinec predstavlja nov oblikovalski slog, ki ga bodo deležni vsi novi električni avtomobili znamke BMW. Najbolj prepoznavna je tako nova maska vozila, pri kateri sta ledvici med seboj povezani in obrobljeni z modro barvo. Ta se nato nadaljuje še na pragovih pod vrati in zaključi na spodnjem robu zadnjega odbijača. 

Serijskemu iX3 bo sledil naslednji model blagovne znamke i, z delovnim imenom iNext. Šlo bo za model z vrha ponudbe, z dosegom okoli 700 kilometrov, 350-kilovatnim polnjenjem in najnaprednejšimi asistenčnimi sistemi za (pol)avtonomno vožnjo.