Video: BMW-jev prenovljeni multimedijski 'ConnectedDrive'

10. 7. 2012
Deli

BMW je danes predstavil nekatere zanimive novosti, ki jih bo v svoje avtomobile vgrajeval kot del serijske oziroma doplačilne opreme.

Na inovativen pristop - prek internetne tiskovne konference, (na kateri si prisoten kar iz domačega naslanjača), so pri BMW danes predstavili nekaj pomembnih novosti, ki jih bodo vgrajevali v nove oziroma prenovljene modele.

Navigacijska naprava, ki so jo pri BMW kot prvi (v seriji 7) ponudili v avtomobilski industriji že davnega leta 1994, je dodobra spremenjena. BMW Navigation system Professional, kot se uradno ves sistem imenuje, je hitrejši, bolj zmogljiv, z navigacijo, ki zna prikazati nekatera mesta tudi v 3D obliki, pa se rokuje preko povsem novih prikaznih menijev. Zanimiva novost je elektronska tajnica, kateri lahko narekujete besedilo, sistem pa samodejno (po voznikovi predhodni potrditvi) pošlje narek v pisni obliki kot SMS ali email. Za slednje je seveda potrebna Bluetooth povezava z mobilnim telefonom, ali pa vgrajen internet v vozilu, ki ga BMW ponuja že od leta 2008. Ta bo za prihodnja vozila na voljo v novi obliki - LTE Car Hotspot je naslednja generacija mobilnega interneta, ki jo bodo pri BMW že kmalu ponudili kot prvi avtomobilski proizvajalec. LTE (Long Term Evolution ali četrta generacija mobilnega interneta, 4G) priključek z ustrezno SIM kartico bo mogoče priključiti v USB vtičnico ter mu tako zagotoviti tudi polnjenje, mogoče pa ga bo vzeti tudi iz avtomobila, v tem primeru bo delovanje na baterijo trajalo približno 30 minut.

Ljubitelji glasbe bodo svoje posnetke shranjene na 20 GB velikem spominskem disk, iskali s prenovljeno menijsko navigacijo, zanimiva novost pa se zdi funkcija 'More like this'. Če voznik (ali sopotnik) posluša neko pesem, ki mu je všeč, lahko z aktivacijo funkcije sproži predvajanje podobnih pesmi iz baze posnetkov na spominskem disku. Novost je tudi enostavno, z le enim pritiskom, dodajanje poslušane pesmi v skupino priljubljenih.

Tudi vmesnik za rokovanje z meniji - iDrive, je temeljito prenovljen. iDrive je bolj občutljiv a hkrati lažje vodljiv. Med sprehajanjem po menijih ali denimo med iskanjem kontaktov v navigacijskem ali v telefonskem imeniku zdaj zazna tudi hitrost vrtenja - ob počasnem počasi in razločno pokaže vsak vnos, ob hitrem vrtenju se tudi sam zelo hitro premika oziroma preskakuje vnose po abecednem seznamu. Na ta način je močno olajšano in omogočeno hitrejše iskanje kontaktov. Ob tem se zdaj na zaslonu prikazuje pomikanje iDriva v realnem času in 3D podobi, s čimer je rokovanje z njim še olajšano. Seveda pa je njegova glavna novost zdaj občutljivost zgornje plošče za dotik. Tako lahko po zgornji površini iDriva s prstom virtualno pišemo ter vnašamo vnose v navigacijo, iščemo kontakte v telefonskem imeniku in celo povečujemo (zoom) prikazno sliko navigacije. 'Touch' površina na iDrive je trenutno na voljo le na kitajskem trgu, v letu 2013 bo na voljo tudi povsod drugod.

BMW je predstavil tudi nekaj aplikacij za pametne telefone, pri čemer so namenjene uporabnikom iPhona in tudi pametnim telefonom z operacijskim sistemom Android.


Ker slika včasih pove več kot besede, smo pripravili tudi obsežno foto galerijo, priložili pa tudi videe. (SP)

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja