BMW z laserskimi žarometi

13. 2. 2014
Deli

BMW bo jeseni 2014 postal prvi proizvajalec avtomobilov na svetu, ki bo ponudil serijski avtomobil, opremljen z laserskimi žarometi.

Dobil jih bo model i8, seveda pa bodo laserski žarometi sodili na seznam doplačilne opreme – serijsko je i8 opremljen z LED lučmi. Laserski žarometi BMW Laser Light imajo domet dolgega snopa luči na vse do 600 metrov, kar pomeni, da je že sicer velik domet dolgega snopa sodobnih LED luči podvojen. Z novo lasersko tehnologijo je mogoče zmanjšati porabo energije za dodatnih 30 odstotkov v primerjavi z LED žarometi.

Laserske diode so desetkrat manjše od konvencionalnih svetlečih diod. Ti elementi ne prihranijo le na dimenzijah žarometa, ampak tudi na masi. Velikost površine žarometa je tako lahko manjša za faktor deset v primerjavi z LED lučmi. Višina žarometa je pri i8 iz dosedanjih 9 cm sedaj znižana na manj kot 3 cm. Svetloba laserskih žarometov je izjemno svetla, podobna dnevni svetlobi, in zato prijetna človeškemu očesu. Sklop visokozmogljivih diod preko ogledal oddaja močno strnjen snop modrikaste svetlobe na rumeno fosforescentno snov v leči žarometa, ta pa pretvori snop v izjemno svetlo očesu prijazno difuzno belo svetlobo, ki pa je še vedno veliko bolj intenzivna v kot konvencionalni viri svetlobe.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"