Velika Britanija investira v električno prihodnost mest

26. 1. 2016
Deli
Velika Britanija investira v električno prihodnost mest (foto: Newspress)
Newspress

Britanska vlada bo v okviru kampanje 'Go Ultra Low Cities' razdelila 40 milijonov funtov med osem britanskih mest.

Britanska vlada bi s kampanjo rada v teh mestih povečala uporabo električnih avtomobilov. Na seznam glavnih dobitnikov dobitnikov sredstev so se uvrstili Bristol, London, Milton Keynes in Nottingham, Dundee, Oxfor, York in severovzhodna regija pa bodo dobili sredstva za izvedbo nekaterih projektov.

Mesta so si sodelovanje v programu 'Go Ultra Low Cities' zagotovila z inovativnimi projekti. V okviru programa bodo deležna tudi napredne tehnologije, kakršne so hitre polnilne postaje in stebri za javno razsvetljavo, ki lahko služijo tudi kot polnilni priključki za električne avtomobile, hkrati pa bodo lastnikom električnih in priključno hibridnih avtomobilov omogočili tudi različne privilegije, kot je denimo uporaba hitrih avtobusnih pasov za dostop do središč mest.

London je najuspešnejši udeleženec projekta, saj bo preje 13 milijonov funtov za oblikovanje 'sosesk prihodnosti' (Neighbourhoods of the Future), v okviru katerega naj bi v določenih okrožjih britanske prestolnice pospeševali uporabo avtomobilov z ultra nizkimi izpusti. Latnikom priključnih električnih vozil bodo omogočili tudi prednost v prometu in pri iskanju parkirišč. Milton Keynes bo za 9 milijonov funtov odprl 'Electric Vehicle Experinece Centre' (središče za izkušnjo z električnimi vozili), v katerem bodo obiskovalcem pomagali z nasveti in kratkimi najemi električnih vozil, lastnikom električnih avtomobilov pa omogočili 20 tisoč parkirnih mest in prednosti v prometu. Bristol bo prejel 7 milijonov fuuntov za ureditev prometnih pasov za električne avtomobile in uvedb leasing sheme, Nottinghamshire in Derby pa bosta denar porabila za 230 polnilnih postaj in ugodnosti lastnikom priključnih vozil.

Shema 'Go Ultra Low Cities' je le del 600-milijonskega paketa ukrepov, ki jih za promocijo avtomobilov z nizkimi ali ničnimi izpusti škodljivih plinov do leta 2020 predvideva britanski urad za vozila z nizkimi izpusti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja