Can-Am Spyder RS na Racelandu (video)

23. 5. 2011 | Matevž Hribar
Deli

Na naši stalni dirkaški lokaciji smo ugotovili, da je trikolesnik sicer hiter - a le na ravnini. Za slabši rezultat je kriva elektronika.

Avtomobilsko uredništvo je bilo prepričano, da se Spyder lahko glede na razmerje moči in teže lahko uvrsti v sam vrh naše lestvice dirkaških in športnih avtomobilov. Can-Am Spyder namreč tehta 'le' (primerjamo z avtomobili!) 317 kilogramov, poganja pa ga dvovaljni motor z litrom prostornine, ki zmore 106 'konjskih' moči.

A pravi odgovor na vprašanje, kako hiter je Spyder na dirkališču, da edino štoparica, zato smo šli na Raceland.

Spyder se na poln plin odzove z dimom izpod zadnje gume, a le dokler je krmilo povsem poravnano. Takoj, ko zadnji del začne uhajati izpod nadzora pa elektronika prekine vžig in tako vzame moč. Zato je na kratki in zaviti dirkaški stezi dosegel čas 1.09:30, kar ga na lestvici uvršča na rep kolone.

Da je res elektronika največja ovira pri drvenju skozi ovinek, potrdi tudi dejstvo, da se časi treh testnih voznikov niso razlikovali za več kot sekundo, celo manj vešča voznica nežnejšega spola ni dosti zaostajala.

Torej: Can-Am Spyder je predvsem varno (manj pa dirkaško) vozilo za vse, ki si želijo veter okrog čelade in radi stabilno stojijo na cesti.

Test potovalne različice si lahko preberete na naši motociklistični strani.

Matevž Hribar
Montaža: Tomaž Bračič

Can-Am Spyder RS na Racelandu