Carlos Ghosn naj bi se strinjal z odhodom z vrha Renaulta

23. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli
Carlos Ghosn naj bi se strinjal z odhodom z vrha Renaulta (foto: Renault)
Renault

Renaultu se z menjavo na vrhu podjetja mudi tudi zaradi želje po normalizaciji odnosov z Nissanom.

Kot smo poročali že prejšnji teden, naj bi se jutri, v četrtek, v Franciji zbral upravni odbor znamke Renault, tema sestanka pa naj bi bila menjava predsednika in generalnega direktorja znamke. Pobudo za to naj bi dala država kot največja posamična lastnica znamke, ki je Carlosu Ghosnu prejšnji teden po skoraj dveh mesecih od pridržanja v Tokiu obrnila hrbet in zahtevala njegovo razrešitev z vrha znamke.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters pa naj bi se z razrešitvijo s položaja strinjal tudi Ghosn. 64-letni Francoz, ki sicer v Tokiu še vedno čaka na začetek sojenja – to naj bi se začelo šele čez nekaj mesecev – naj bi se tako v prihodnje z Renaultom pogajal le še o odstopnih pogojih in odpravnini.

Pri Renaultu sta na drugi strani že znana najbolj verjetna kandidata za vodilni mesti v podjetju. Predsedniško mesto naj bi tako zasedel generalni direktor francoskega gumarskega velikana Michelin, 65-letni Jean-Dominique Senard, na mesto generalnega direktorja znamke pa naj bi postavili dosedanjega Ghosnovega namestnika 55-letnega Thieryja Bolloreja.

Če bosta Senard in Bollore imenovana na omenjen položaj, naj bi ju po poročanju portala Automotive news že na začetku čakala težka naloga obnavljanja odnosov s hčerinsko družbo Nissan. Hiroto Saikawa, generalni direktor Nissana, naj bi se namreč vse od izbruha afere trudil zmanjšati vpliv Renaulta v podjetju, v katerem ima francoska znamka 43,4-odstotni lastniški delež, to pa naj bi počel tudi tako, da naj ne bi predlagal Ghosnovega naslednika (Nissan si namreč v Renaultu lasti 15-odstotni delež).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"