Carlos Ghosn: "Obtožbe proti meni so neresnične"

8. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli
Carlos Ghosn: "Obtožbe proti meni so neresnične" (foto: Profimedia)
Profimedia

Ghosn je danes stopil pred sodišče v Tokiu in vidno shujšan zanikal kakršnekoli obtožbe, povezane z oškodovanjem podjetja Nissan.

Preiskava proti Carlosu Ghosnu, nekdanjemu predsedniku in direktorju japonske znamke Nissan ter hkrati tudi prvemu možu francoskega podjetja Renault, še zdaleč ni končana. Naj spomnimo, Ghosna so pred skoraj dvema mesecema, novembra 2018, aretirali po pristanku v Tokiu, japonske oblasti pa ga obtožujejo, da si je v preteklih letih na račun japonske znamke Nissan protipravno prilastil več 10 milijonov evrov denarja.

Danes dopoldne pa je Ghosn prvič, odkar je bil 19. novembra aretiran, spregovoril o obtožbah, ki ga bremenijo. Ob 10.30 dopoldan po lokalnem času je bil namreč vklenjen okrog zapestij in pasu priveden na okrožno sodišče v Tokiu, kjer je prebral svoj zagovor. Zaslišanje na sodišču, ki je potekalo pod vodstvom predsedujočega sodnika Yuichija Tade, je bilo sicer sklicano na željo Ghosnovih odvetnikov, obtoženi pa je v nagovoru zanikal očitana dejanja.

»Vedno sem deloval pošteno in nikoli do zdaj v svoji več desetletij dolgi karieri še nisem bil obtožen kakršnihkoli nepravilnosti. Tudi zdaj sem bil obtožen nepošteno, pridržan pa sem bil na podlagi obtožb, ki nimajo nikakršne podlage,« je bil v svojem zagovoru oster Ghosn. V nadaljevanju je nato razkril podatek, da naj bi znamka Nissan prav po njegovi zaslugi zaplavala iz rdečih številk. Leta 1999, ko je prevzel njeno vodenje, je Nissan zabeležil izgubo v višini 16,1 milijona evrov, do leta 2006 pa naj bi se nato trend obrnil – Nissan naj bi do takrat zabeležil 14,5 milijona evrov dobička.

Transakcije so bile legitimne

V zagovoru se je Ghosn dotaknil tudi obtožb Nissana, da naj bi 14,7 milijona dolarjev iz tako imenovanega rezervnega sklada, namenjenega generalnemu direktorju podjetja, prek arabskega podjetnika Khaleda Al Juffalija romalo v njegove roke. Štiri nakazila, izvedena med letoma 2009 in 2012, ki skupaj dosegajo navedeno vrednost, je nekdanji direktor tudi sam potrdil, a pojasnil, da je šlo za poplačilo posojila in storitev, ki jih je podjetje Khaled Juffali Co. opravilo za Nissan. Legitimnost transakcij je danes v uradni izjavi za javnost potrdil tudi Al Juffali.

»14,7 milijona dolarjev, ki jih je podjetje Nissan Motor v danem štiriletnem obdobju v štirih obrokih nakazalo našemu podjetju, se nanaša na popolnoma legitimne posle. Denar je bil namenjen podpori in promociji Nissanove poslovne strategije v Kraljevini Savdski Arabiji in vključuje povračilo stroškov, ki so s tem nastali,« je bil jasen tiskovni predstavnik podjetja Khaled Juffali Co. Terry Rooney iz podjetja RooneyPartners.

Obtožbam navkljub pa Ghosn še vedno ni ravnodušen do japonske znamke, ki ga je takoj po aretaciji razrešila vseh funkcij. »Še vedno imam rad in cenim Nissan. Moje delovanje je bilo častno, pošteno in v skladu z znanji ter privolitvijo vseh pristojnih sodelavcev v podjetju – vse z namenom služiti in krepiti znamko Nissan ter ji pomagati pri vrnitvi na vrh med najboljše, najbolj ugledne avtomobilske znamke na Japonskem.«

Po zagovoru se je Ghosn vrnil v pripor, od koder pa bi že kmalu lahko odšel na prostost. Japonske oblasti imajo namreč le še tri dni (do 11. januarja), da proti Ghosnu pripravijo nove obtožbe, v nasprotnem primeru pa ga bodo morali izpustiti na prostost, kjer bo nato dočakal sojenje. V takšni situaciji so se sicer že znašli decembra, a so bili takrat razkriti novi dokazi proti Ghosnu, zato je le malo verjetno, da se to ne bo ponovilo tudi tokrat.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"