Carlos Ghosn razkriva (svoje) razloge za novembrsko aretacijo

9. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Carlos Ghosn razkriva (svoje) razloge za novembrsko aretacijo (foto: Renault)
Renault

Hkrati je v video konferenci izjavil, da ostaja zvest Nissanu in da ga skrbi za prihodnost znamke.

Carlos Ghosn je od preteklega tedna znova v priporu. Nekdanji prvi mož Renaulta in Nissana, ki naj bi ga konec 90. let celo rešil propada, je po mesecu dni na prostosti tokijska policija znova priprla v četrtek dopoldan po lokalnem času, le teden dni pred tiskovno konferenco, v kateri naj bi razkril razloge za aretacijo in še enkrat potrdil, da je nedolžen.

Danes pa je v javnost prišel posnetek, ki ga je Ghosn očitno pripravil že vnaprej, če mu ne bi uspelo pripraviti tiskovne konference. Na posnetku že na začetku pojasni, da so obtožbe proti njemu neresnične in prirejene ter rezultat zarote, s katero naj bi posamezniki v vrhu japonskega podjetja želeli spodnesti zdaj že nekdanjega prvega moža podjetja. Glavni razlog za to naj bi bil strah pred prihodnostjo znamke in načrtovana še večja povezanost znamke z Renaultom, zaradi katere bi lahko bili ogroženi položaji nekaterih v vodstvu znamke.

V nadaljevanju je Ghosn razkril, da naj bi bila situacija v podjetju vse prej kot rožnata, na kar kažejo nekateri škandali v preteklih letih in le povprečna finančna kondicija Nissana. Čeprav Ghosn posameznikov, ki naj bi pripravili zaroto, ni želel imenovati, pa naj bi ravno ti v prihodnje, ko bo stanje v podjetju prišlo na dan, želeli kot grešnega kozla prikazati zdaj že nekdanjega direktorja. Ob koncu je zato izrazil zaskrbljenost za prihodnost podjetja in celotne naveze Renault-Nissan.

Danes objavljen posnetek naj bi sicer po besedah Ghosnovega odvetnika nastal v sredo, 3. aprila, le dan pred zadnjo aretacijo, z objavo pa je prehitel Renault, ki naj bi razloge za gonjo proti Carlosu Ghosnu na posebni tiskovni konferenci razkril v tem tednu. Pri Nissanu na drugi strani kot odziv na izjavo še naprej vztrajajo pri tem, da so razlogi za gonjo proti nekdanjemu prvemu možu le finančne narave in povezani z v preteklih mesecih razkritimi nepravilnostmi ter goljufijami.

Celotno konferenco si sicer lahko ogledate na tej povezavi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja