Citroën E-Mehari - hudomušni električni spomin na zgodovinsko ikono

8. 12. 2015
Deli

Citroën je predstavil E-Mehari, sodobno električno različico ikone iz svoje preteklosti, Citroëna Meharija iz leta 1968. Električni avtomobil privlačno preprostih oblik bo naprodaj prihodnje leto.

Kot pravijo pri Citroënu, bo E-Mehari več kot zgolj posodobljeni spomin na originalnega Meharija, ki je bil po eni strani priljubljen prostočasni avtomobil za izlete na obalo, po drugi strani pa so ga zaradi preproste a zanesljive zasnove radi uporabljali tudi kmetje in francoski vojaki. Sodobni E-Mehari je namreč predvsem zabavno, živahno in slogovno oblikovan električni štirisedežni kabriolet, ki so ga namenili ljudem, ki iščejo alternativno vozilo s pozitivnim pogledom na svet in posluhom za modne trende in okolje.

Privlačno nenavadne oblike plastične karoserije, ki sledijo oblikovni zasnovi C-Cactusa, so poudarjene s štirimi barvami - modro, oranžno, rumeno ali bež - v kombinaciji s črno ali oranžno-rdečo barvo strehe. Tudi v notranjosti se lahko kupci odločijo za dve barvi: bež naravnega videza ali visokotehnološko oranžno-rdečo kombinacijo z osrednjim vzorcem, ki se zgleduje pri vodnih športih. Notranjost je v vsakem primeru iz plastificirane tkanine, ki je povsem odporna na vodo in jo je mogoče oprati z vodnim curkom. E-Mehari je tudi precej dvignjen od tal, kar poudari tudi črna zaščitna plastika na karoserijskih komponentah. Potniki lahko s streho pokrijejo vso ali le del potniške kabine, zložena pa je shranjena v bokih avtomobila.

Povsem električni pogonski sklop je plod sodelovanja s skupino Bolloré, ki je prispevala predvsem litij-metal-polimerne baterije s kapaciteto 30 kWh, ki razpolagajo z visoko energetsko gostoto in omogočajo doseg do 200 kilometrov s hitrostmi do 110 km/h. Polnjenje baterij traja 8 ur na 16-amperskih hitrih postajah in 13 ur na 10-amperskih hišnih polnilnih postajah.

Citroën E-Mehari bosvetovno premiero doživel v okviru okoljske konference COP 21 v Parizu, prvim kupcem v Franciji pa ga bodo izročili prihodnjo pomlad.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja