Dacia Duster pri nas junija 2010

10. 12. 2009
Deli

Cenovno ugodno terensko vozilo iz romunske tovarne Dacia bo na voljo z dvo- ali štirikolesnim pogonom v začetku poletja prihodnje leto.

Duster, kot se bo imenoval nov terenec, bodo izdelovali v matični tovarni Dacia v mestu Pitesti v Romuniji, najprej pa se bo prodajal na evropskem trgu, v Turčiji in v državah na severu Afrike (Maroko, Alžirija, Tunizija), kasneje pa po celem svetu, predvsem na razvijajočih trgih. Prodaja naj bi stekla že pomladi prihodnje leto, pri nas ga pričakujejo v mesecu juniju. Cena zaenkrat še ni točno določena, naj pa ne bi bila višja od petnajstih tisočakov.

Pričakujemo lahko robusten in preprost avtomobil, namenjen kupcem, ki terenski avtomobil potrebujejo za delo ali pa zabavo. Duster bo tudi varčen: različica z dizelskim motorjem in dvokolesnim pogonom bo v zrak spustila manj kot 140 gramov CO2, štirikolesno gnana pa manj kot 150 gramov na prevožen kilometer. Avtomobil bo dolg le 4, 31 metra in širok 1, 82, tehtal pa bo 1.180 s pogonom na en kolesni par oziroma 1.280 s štirikolesnim pogonom, kar ga uvršča med manjše in lažje terence.

Štirikolesni pogon bo lahko stalen, avtomatski (navor se bo med prednjo in zadnjo osjo prilagajal samodejno glede na oprijem koles s pomočjo Nissanove elektromagnetne sklopke), lahko pa bo gnan le prednji kolesni par. Na voljo bodo trije motorji in sicer bencinski 1.6 16V in dva dizelska, 85 ali 105 dCi. Za Dusterja bo veljala garancijska doba tri leta oziroma do 100.000 prevoženih kilometrov.

MH

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"