Daimler bo zategnil pasove, v igri so milijarde

18. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Daimler bo zategnil pasove, v igri so milijarde (foto: Daimler AG)
Daimler AG

Upad dohodkov in nedavni vpoklic prinesla varčevanje.

Varčevanje je zadnje čase v avtomobilski industriji vedno pogosteje uporabljena beseda, razlog za to pa je tudi prehod na nove tehnologije. To je povsem razumljivo, saj morajo proizvajalci sočasno skrbeti za razvoj teh, hkrati pa za vzdrževanje obstoječe tehnologije in flote vozil. Med takšnimi proizvajalci je Daimler, sicer lastnik Mercedes-Benza, ki je varčevanje napovedal iz drugih razlogov.

Nemški avtomobilski gigant Daimler oziroma njegov bodoči generalni direktor, Ola Kallenius, naj bi tako nameravala do leta 2021 privarčevati okroglih šest milijard evrov le na avtomobilskem oddelku znamke in dodatni dve milijardi na diviziji, zadolženi za proizvodnjo težkih tovornih vozil, Daimler Trucks.

Razlogov za varčevanje na avtomobilskem oddelku je več. Prvi je nedavni vpoklic 30.000 vozil zaradi težav z elektroniko, ki bo neposredno in posredno (zaradi zamud, ki bodo nastale v ameriški tovarni v Tuscaloosi) po poročanju portala Manager Magazin povzročil kar za okrog dve milijardi evrov škode. Drugi razlog je velik upad dobička v zadnjem četrtletju lanskega leta, znamka je namreč zabeležila kar 22-odstotni padec dohodkov, sicer pa bo svoj davek terjal že omenjeni razvoj električnih avtomobilov.

Kje bodo pri Daimlerju rezali in ali bodo morda sledila odpuščanja, še ni znano, na več pojasnil in ukrepe pa bo tako treba počakati do zamenjave vodstva koncerna, ki ga trenutno že od leta 2006 vodi Dieter Zetsche.

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem