Dan spomina na žrtve prometnih nesreč minil v podpori žrtvam in svojcem

21. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Letos zabeležen bistven upad števila žrtev na cestah, a vsaka žrtev je preveč.

Minulo nedeljo, 19. novembra je po vsem svetu potekal dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je namenjen svojcem žrtev, hkrati pa služi tudi kot opomin drugi udeležencem na cesti, da bi bilo novih žrtev čim manj. V ta namen so po celotni državi potekale različne aktivnosti in dogodki, osrednja prireditev v organizaciji zavoda Varna pot in ob podpori slovenske policije pa je potekala v prostorih mestne hiše v Ljubljani.

Geslo letošnjega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč je bil Poklon življenju, poudarek pa je bil namenjen svojcem žrtev in pa poškodovanim v nesrečam, njihovemu soočanju z izgubo ter nadaljnjemu življenju s posledicami nesreče. O svojih izkušnjah, življenjski poti in nesreči so spregovorili tudi trije posamezniki, katerih življenje je zaznamovano s prometno nesrečo. Med udeleženci prireditve je bil tudi mag. Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, ki je skupaj z udeleženci proslave podpisal zavezo za 50-odstotno zmanjšanje žrtev prometnih nesreč do leta 2020.

V letošnjem letu je sicer na naših cestah po nekajletni rasti opazen bistven žrtev prometnih nesreč. Od 1.1.2017 do 16.11.2017 je tako na naših cestah življenje izgubilo 96 oseb; lansko leto je bila ta številka precej višja, v celem letu so ceste v Sloveniji terjale 130 življenj, leta 2007 na primer pa kar 294. Slabi tretjini, to je 40 prometnim nesrečam s smrtnim izidom je botroval alkohol, izmed 17.954 prometnih nesreč, kolikor se jih je zgodilo v lanskem letu pa je bil alkohol krivec za nesrečo v 1.872 primerih.

Jure Šujica

Foto: Policija

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"