Danska bo do leta 2020 obdavčila električne avtomobile

20. 10. 2015
Deli
Danska bo do leta 2020 obdavčila električne avtomobile (foto: nissan)
nissan

Kot kažejo poročila nove danske vlade, ki je mandat nastopila pred dobrimi tremi meseci, se bo v prid polnjenja davčne blagajne postopoma odpovedala davčnim olajšavam na električne avtomobile.

Prejšnja vlada je v prizadevanjih, da bi pozornost voznikov usmerila na okolju prijaznejše električne avtomobile, ukinila dajatve na električne in jih tako naredila veliko bolj privlačne. Očitno je bil ukrep uspešen, saj so v prvih osmih mesecih letošnjega leta Danci kupili okrog 2000 električnih avtomobilov. Osebni avtomobili so na Danskem med najbolj obdavčenimi v Evropi, saj davki, ki jih morajo trgovci prišteti osnovni ceni dosegajo 180 odstotkov. Z odlokom nove danske vlade bodo 180-odstotno obdavčitev do leta 2020 razširili na vse osebne avtomobile brez izjem.

Električni avtomobili bodo zaradi ukinitve davčnih olajšav leta 2020 skoraj trikrat dražji kot doslej. Kot so izračunali na danskem portalu DR.dk, bi Nissan Leaf, ki ga danski vozniki danes lahko kupijo za 274.900 danskih kron, leta 2020 stal 352.300 kron, Volkswagen E-Golf pa bi se z današnjih 286.500 podražil na 334.300 danskih kron.

To pa še ni vse. Danska vlada namreč ne načrtuje le obdavčitve električnih avtomobilov, ampak bo celo podprla avtomobile z dizelskimi motorji. Kljub aferi v zvezi s Volkswagnovimi prirejanjem podatkov o izpustih dušikovih oksidov (NOx), danska vlada načrtuje ukinitev prav tako imenovanega NOx davka, ki ga je njena predhodnica uvedla v prid varovanja okolja. Kot pravijo, bi s tem radi podjetjem prihodnje leto prihranili okrog 240 milijonov danskih kron stroškov.