Dars umika pokvarjen sistem za sektorsko merjenje hitrosti in dodaja sedem novih

25. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli
Dars umika pokvarjen sistem za sektorsko merjenje hitrosti in dodaja sedem novih (foto: DARS)
DARS

Obstoječi sistem bo odstranjen, sledila pa bo postavitev novih sistemov za sektorsko merjenje hitrosti, tudi na ostalih odsekih avtocestnega križa.

Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je sporočila, da je z minulim tednom na štajerski avtocesti prenehala s sektorskim merjenjem hitrosti med predoroma Trojane in Podmilj. Hitrost je bila merjena v smeri proti Ljubljani, prekinitev pa je bila pričakovana. DARS je namreč že januarja predvidel zgolj šestmesečno testno obdobje merjenje. Kljub temu so z meritvami nadaljevali do meseca oktobra.

Drugi razlog za prekinitev meritev je dejanska okvara merilnega sistema. Glede na to, da je bila merilna naprava v lasti britanskega podjetja 3M, ne podjetje Intermatic d.o.o., ki je poskrbelo za dostavo, ne DARS s servisom ali odstranitvijo ne bosta imela stroškov.

Brez merjenja le na Gorenjskem in v Prekmurju

Z rezultati meritev času testiranja so pri družbi za upravljanje avtocest in policiji zadovoljni. Pred začetkom meritev je namreč najvišjo dovoljeno hitrost, ki z upoštevano toleranco znaša 108 kilometrov na uro, prekoračilo kar 30 odstotkov vseh voznikov. Danes je takih voznikov le še okrog 200 na dan, hkrati pa so se občutno znižale tudi najvišje povprečne hitrosti.

Na podlagi zbranih podatkov so se na DARS-u zato odločili, da bodo v prihodnjem letu začeli s postavitvijo dodatnih merilnih naprav za sektorsko merjenje hitrosti. Skupaj naj bi postavili sedem tovrstnih naprav, ki se bodo nahajali na različnih lokacijah med Razdrtim in Mariborom, del naprav pa se bo nahajal tudi na dolenjskem kraku. Vse merilne naprave nameravajo postaviti do junija 2018. So pa na na DARS-u že sporočili, da med izbranimi odseki ne bo več dosedanjega med predorom Trojane in Podmilj.

Jure Šujica
foto: DARS

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"