Dela na avtocestnem križu: kje lahko poleti pričakujemo zastoje?

22. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Če bo vse po sreči, bo večina del izvedenih do konca avgusta.

Tako kot praktično vsako leto do zdaj se, kot kaže, tudi letošnje poletje na slovenskih avtocestah ne bomo mogli izogniti obnovitvenim delom in posledično daljšim zastojem. Letos je teh še nekoliko več, saj so se pri Darsu, kakor smo pred časom poročali, lotili odstranjevanja cestninskih postaj. Poleg tega pa se na cesti bodisi že izvaja še nekaj drugih del bodisi jih Dars napoveduje poleti. Z današnjim dnem se sicer za osnovno- in srednješolce zaključuje šolsko leto, kar pomeni, da bo prometa na cestah predvsem med vikendi še nekoliko več, zato smo pripravili pregled predvidenih del v poletnih mesecih.

Letos poleti so dela predvidena na treh izmed štirih krakov avtocestnega križa, del prost bo tako le dolenjski del. Največ del je tako na drugi strani predvidenih na primorskem kraku, kjer trenutno že opravljajo rušitev in rekonstrukcijo cestišča na nekdanji cestninskih postaji Log in obnovo viadukta Ravbarkomanda proti Ljubljani. Dela na prvi lokaciji naj bi se zaključila proti koncu julija, na drugi pa v sredini septembra. Poleg tega dela potekajo še na cestninskih postajah Logatec in Vrhnika, predvidoma naj bi se končala v juliju. V septembru se bodo nato začela še dela na cestninski postaji Nanos.

Nadaljnja dela medtem potekajo na gorenjski avtocesti, kjer Dars že od prve polovice junija ruši cestninsko postajo Torovo. Hkrati se izvajajo dela med priključkoma Brnik–Vodice in Vodice–Šmartno v obe smeri, zaradi česar promet poteka po dveh zoženih pasovih. Dela naj bi bila zaključena do 22. julija.

Rušenje preostalih cestninskih postaj leta 2019

Med 10. julijem in 18. avgustom naj bi sicer dela potekala tudi na ljubljanski obvoznici, natančneje na razcepu Malence. Še naprej pa se bodo izvajala na hitri cesti mimo Vipave, kjer bodo zaključena sredi avgusta.

Tudi letošnje poletje se tako zaradi del na cestah ne bomo mogli izogniti zastojem (ki znajo biti dovolj dolgi že brez del), vsaj ne pred začetkom avgusta. Hkrati pa je že znano, da bodo dela na avtocestah potekala tudi prihodnje leto, ko bo Dars odstranjeval preostale cestninske postaje. Ali bodo dela potekala še spomladi ali šele poleti,  za zdaj še ni znano. Razpis za rušitev preostalih cestninskih postaj bo namreč objavljen šele letos jeseni. Poletje brez del na avtocestah tako še naprej ostaja le utopična želja številnih voznikov.

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem