Detroit Electric SP:01; prvi električni športnik obujene znamke

30. 10. 2015
Deli

Nova britanska avtomobilska znamka Detroit Electric je začela izdelovati svoj prvi izdelek, električni športni dvosedežnik SP:01.

Detroit Electric je ikonična znamka električnih avtomobilov, ki jo je leta 1907 v ZDA ustanovilo podjetje Anderson Electric Car Company, ki se je do leta 1910 uveljavilo kot vodilni proizvajalec električnih avtomobilov. Leta 2008 jo je obudil bivši Lotusov manager Albert Lam in si zadal nalogo, da bo razvila električni avtomobil, ki bo združeval prefinjeno estetiko, inovativno tehnologijo ter odlične vozne lastnosti in zmogljivosti.

Detroit Electric SP:01 je prav to, saj njegova močnejša različica Perfomance v 3,9 sekunde doseže 100 kilometrov na uro in pospešuje do 250 kilometrov na uro. Za takšne zmogljivosti poskrbi kompaktni 210-kilovatni sredinsko vgrajeni elektromotor, ki se napaja iz lahke v aluminijasto šasijo vgrajene baterije kapacitete 37 kWh, ki s 140 Wh/kg razpolaga z največjo energetsko gostoto v avtomobilih doslej. Iz enake baterije se napaja tudi 150-kilovatni elektromotor šibkejše različice Pure, ki omogoča pospeške v 5,6 sekunde do 100 kilometrov in največjo hitrost 170 kilometrov na uro. Doseg z enim polnjenjem baterije v vsakem primeru znaša 288 kilometrov (ciklus NEDC).

Podjetje Detroit Electric je razvilo tudi dvosmerno polnilno enoto "360-Powerback", ki poleg polnjenja avtomobilske baterije omogoča tudi njeno praznjenje in uporabo kot električnega vira za napajanje gospodinjstva. "Battery Managenment System" spremlja tudi podatke o stanju baterije in jih sproti pošilja tovarni, info-zabavnostni sistem pa je povsem kompatibilen z operacijskim sistemom Android.

SP:01 naj bi bil le prvi od več modelov znamke Detroit Electric, saj so napovedali širitev ponudbe.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"