Dieselgate: Milijardna kazen za Volkswagen

13. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Dieselgate: Milijardna kazen za Volkswagen (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Pri Volkswagnu pričakujejo, da bo sodba v Nemčiji blagodejno vplivala na sojenje drugod po Evropi. Postopki proti vpletenim odgovornim osebam v aferi medtem še vedno trajajo.

Odločitev je znana: tožilstvo v Braunschweigu se je danes s Volkswagnom pogodilo za plačilo kazni v višini milijarde evrov, gre pa za kazen, ki jo bo moral nemški avtomobilski gigant plačati zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov dizelskih motorjev med letoma 2007 in 2015. Gre za najvišjo kazen, naloženo Volkswagnu v povezavi z afero Dieselgate v Evropi. Avtomobilski proizvajalec je namreč pred tem moral plačati še dodatnih 20,5 milijarde evrov kazni zaradi kršitev v ZDA.

Odločitev tožilstva je Volkswagen po podatkih nemškega časnika Bild dobil danes dopoldne, ob 11. uri pa je bil nato v njihovem testnem centru Ehra-Lessen za ob 14. uro sklican dvourni sestanek uprave podjetja, kjer je bila sprejeta soglasna odločitev, da sprejmejo naloženo kazen, s čimer se bodo postopki proti podjetju – ne pa tudi proti nekaterim vpletenim – zaključili. Kazen je sicer sestavljena iz najvišje dovoljene možne kazni v višini petih milijonov evrov in 995 milijonov evrov, kolikor naj bi imel Volkswagen zaradi omenjenih goljufij dobička.

Vodstvo podjetja naj bi bilo s predlagano kaznijo zadovoljno. »Volkswagen priznava krivdo v zadevi in se čuti odgovornega za dizelsko krizo. Hkrati to potezo vidimo kot korak naprej, saj se trudimo pustiti preteklost za seboj. Vseeno pa bodo potrebni nadaljnji in počasni koraki, s katerimi bomo povrnili zaupanje v avtomobilsko industrijo,« je odločitev sodišča komentiral prvi mož Volkswagna, Herbert Diess.

S postavljeno kaznijo se pregon proti Volkswagnu v Nemčiji torej zaključuje, še vedno pa obstaja več odprtih primerov v zvezi z afero po skupno 55 drugih državah. Vseeno pa pri Volkswagnu verjamejo, da bo sodba v Nemčiji 'blagodejno' vplivala na odločitev sodišč v drugih državah. Poleg tega so še vedno odprte tudi civilne tožbe, ki so jih oškodovani lastniki sprožili proti Volkswagnu, kar pomeni, da se Volkswagen še zdaleč ni rešil vseh težav. 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem