Dirkalna kosilnica z agregatom iz Honde CBR1000RR Fireblade SP se vrača zlobnejša, glasnejša in hitrejša

5. 7. 2018 | Matevž Hribar
Deli

Honda želi postaviti hitrostni rekord in kosilnico pognati hitreje od 240 km/h.

Potem ko je »Mean Mower« leta 2014 s hitrostjo 116,575 milje na uro (187,6 km/h) postala najhitrejša kosilnica na svetu, tokrat želijo rekord preseči in kosilnico pognati do hitrosti 150 milj na uro, kar je približno 241 kilometrov na uro. »Mean Mower V2« oziroma 'zlobno kosilnica druge generacije', zgrajeno na osnovi kosilnice HF 2622, poganja 999-kubični štirivaljni agregat iz Hondinega superšportnega motocikla CBR1000RR Fireblade SP, za predelavo pa je poskrbelo britansko podjetje Team Dynamics, sicer partner britanskega prvenstva s turnimi avtomobili. Moč? Več kot 190 'konjev' pri 13.000 vrtljajih. Teža brez tekočin? 69,1 kilograma. Precej divje, a?

Iz športnega motocikla pa so vzeli tudi sklopko in šeststopenjski menjalnik (ki se upravlja ob volanu), elektronsko enoto, in zaslon LCD. In da se bo ta reč lahko ustavila, so spredaj in zadaj namestili štiri- oziroma šestbatne zavorne čeljusti.

Še vedno lahko kosi travo

Cilj snovalcev je bil ohraniti prvotni videz kosilnice, zato so ji pustili prednjo masko in stranske pokrove ter zbiralnik trave. Kosilnica poleg tega še vedno lahko opravlja svoje prvobitno poslanstvo – košnjo trave: rezila iz ogljikovih vlaken poganjata dva elektro motorja, ki se napajata iz dveh baterij.

Zlobno kosilnico bo do rekorda zapeljal 23-letni Jess Hawkins, dirkač s karti in avtomobili ter profesionalni stunt voznik na šovu Fast & Furious Live.

Po informacijah s spletne strani Guinnessove knjige rekordov je trenutno najhitrejša kosilnica na svetu Viking T6 z norveškim šoferjem Per-Kristianom Lundefaretom.

Video:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja